Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Ναυτεμπορική]: SolidarityNow: Λύσεις για τις εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ
[Η Ναυτεμπορική]: SolidarityNow: Λύσεις για τις εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ

[Η Ναυτεμπορική]: SolidarityNow: Λύσεις για τις εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ

Φωτ. αρχείου

Την πεποίθησή τους ότι ο η προβλεπόμενη αποχώρηση 11.237 αναγνωρισμένων προσφύγων από τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, τις δομές φιλοξενίας και τα ξενοδοχεία (αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου, βάσει του νέου νόμου) δεν πρόκειται να επιτευχθεί, εξέφρασαν τα μέλη της οργάνωσης SolidarityNow, ενός εκ των φορέων που υλοποιούν το πρόγραμμα, σε ενημερωτική συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους.

Ενδεικτικό είναι, ότι από τους 411 ωφελούμενους που διέμεναν σε διαμερίσματα μισθωμένα από το SolidarityNow σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, και ήταν προς αποχώρηση τη Δευτέρα, τελικά έφυγαν οι 10. Στην Τρίπολη, και τα 130 άτομα που φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ανακοίνωσαν όλοι μαζί στο φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα στην πόλη, ότι “δεν φεύγουμε”.

Ο λόγος της αποτυχίας, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι η έλλειψη χρημάτων, διερμηνέων, νομιμοποιητικών εγγράφων από μεριάς προσφύγων, που θα τους βοηθούσε να βρουν εργασία και σπίτι ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα HELIOS, το οποίο χρηματοδοτείται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και λειτουργεί υποστηρικτικά μέχρι την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Ο νέος νόμος ορίζει για τους πρόσφυγες, ότι ένα μήνα μετά την απόκτηση της προσφυγικής ιδιότητας, διακόπτεται η στέγαση και το χρηματικό βοήθημα που λαμβάνουν από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον ΔΟΜ, δήμους της χώρας και ΜΚΟ.

«Ζητείται από τους ανθρώπους αυτούς μέσα σε ένα μήνα, να βρουν σπίτι και δουλειά, χωρίς να μιλούν ελληνικά, χωρίς πόρους, και χωρίς πολλές φορές να έχουν στα χέρια τους τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα», εξηγούν ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, υπεύθυνος Συνηγορίας και η Εύα Κανάκη, υπεύθυνη Προγραμμάτων Στέγασης για την Αττική του SolidarityNow.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!