Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Σωκράτης Φάμελλος: Αρρύθμιστη και με ελλιπείς ελέγχους η αγορά ενέργειας
[Η Ναυτεμπορική]: Σωκράτης Φάμελλος: Αρρύθμιστη και  με ελλιπείς ελέγχους  η αγορά ενέργειας

[Η Ναυτεμπορική]: Σωκράτης Φάμελλος: Αρρύθμιστη και με ελλιπείς ελέγχους η αγορά ενέργειας

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mhatz@naftemporiki.gr

«Οι υπέρογκες αυξήσεις, ειδικά στο ρεύμα, φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν υπάρχουν απαντήσεις για το τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος που έρχονται τον Σεπτέμβριο, τι θα γίνει από τον Ιανουάριο (σ.σ.: εάν συνεχιστεί ο “καύσωνας” στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού), αν φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Ο ίδιος κάνει λόγο για έλλειψη ελέγχου και ρύθμισης στην ελληνική αγορά ενέργειας, ενώ για το νέο «Εξοικονομώ» σχολιάζει ότι όπως έχει δομηθεί δεν θα στηρίξει νοικοκυριά που βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια.

Η κυβέρνηση αποδίδει το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας -που μετακυλίεται στα τιμολόγια λιανικής μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής των προμηθευτών ενέργειας- αποκλειστικά σε διεθνείς παράγοντες. Συμφωνείτε;
«Αν οφειλόταν μόνο στους διεθνείς παράγοντες η Ελλάδα δεν θα ήταν πρωταθλήτρια στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο. Εξάλλου, από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού έφτασε στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο τότε υπουργός ΠΕΝ, κ. Χατζηδάκης, δήλωνε πως δεν θα ανεχτεί κερδοσκοπικά “παιχνίδια” στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ χειραγώγηση τιμών έχει καταγγείλει δημόσια και η ενεργοβόρος βιομηχανία. Το φθινόπωρο του 2020, η κυβέρνηση δήλωνε ότι ο ανταγωνισμός και η αγορά θα ρίξουν τις τιμές, αλλά ήρθαν με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου να νομοθετήσουν επιπλέον Μηχανισμό Εποπτείας και Παρακολούθησης της Αγοράς από τη ΡΑΕ. Όλα αυτά καταδεικνύουν την έλλειψη ελέγχου και ρύθμισης στην ελληνική αγορά ενέργειας, πολύ νωρίτερα από την άνοδο των τιμών, αλλά και τις αδυναμίες και την προχειρότητα της κυβέρνησης και το σχέδιό της, που είναι μόνο να εκμεταλλευτούν τα ρυθμιστικά κενά οι επιτήδειοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!