Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο «σεισμός» των πολλών τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων
[Η Ναυτεμπορική]: Ο «σεισμός» των πολλών τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

[Η Ναυτεμπορική]: Ο «σεισμός» των πολλών τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αξιοποιούν κάθε δημοσιονομικό εργαλείο στη διάθεσή τους για να επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης στην οικονομία, η αγορά ομολόγων ετοιμάζεται για έναν «σεισμό», που θα φέρει τεράστιες αλλαγές.

Η προώθηση προγραμμάτων κοινής χρητοδότησης στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας πιθανόν θα αναδείξει το μπλοκ στον κορυφαίο εκδότη ομολόγων σε μία αγορά στην οποία έως τώρα κυριαρχούσαν οι μεμονωμένες κυβερνήσεις. Αθροιστικά το χρέος που θα εκδώσουν θεσμοί και μηχανισμοί της Ε.Ε., όπως ο ESM και η EIB θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021 υπολογίζει η Citigroup.

Αν προσθέσουμε και το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ το οποίο η Κομισιόν έχει προτείνει να χρηματοδοτηθεί με έκδοση κοινού χρέους, τότε το ποσό θα ανέβει πολύ περισσότερο.

Ήδη οι εκδόσεις χρέους στην Ευρώπη έχουν σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. ευρώ, 12 εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι το 2019. Την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε και νέες από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία συνολικής αξίας περίπου 16,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Commerzbank, που δημοσιεύει το Bloomberg. Η Βρετανία θα προβεί σε τέσσερις εκδόσεις εντόκων γραμματίων την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα δανειστούν φέτος από τις αγορές το ποσό- ρεκόρ των 1,2 τρισ. ευρώ, ύστερα από δανεισμό ύψους 870 δισ. ευρώ το 2019, σε μία προσπάθεια να προσφέρουν στηρίγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να αποτρέψουν την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας και την κατάρρευση της κατανάλωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!