Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Συσκευή συλλέγει ενέργεια από τον αέρα που «παράγει» αυτός που τη φοράει
[Η Ναυτεμπορική]: Συσκευή συλλέγει ενέργεια από τον αέρα που «παράγει» αυτός που τη φοράει

[Η Ναυτεμπορική]: Συσκευή συλλέγει ενέργεια από τον αέρα που «παράγει» αυτός που τη φοράει

Ένα είδος μικροσκοπικής ανεμοτουρμπίνας, η οποία μπορεί να συλλέγει ενέργεια από το ρεύμα αέρα που παράγει κάποιος που περπατάει, ανέπτυξαν ερευνητές στην Κίνα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Science Daily, η εν λόγω μέθοδος παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο Cell Reports Physical Science και είναι ένας χαμηλού κόστους και αποδοτικός τρόπος αξιοποίησης του αέρα ίσως πηγή μικρο-ενέργειας.

Τεχνικά η νέα αυτή συσκευή δεν αποτελεί τουρμπίνα: Πρόκειται για μια νανογεννήτρια που αποτελείται από δύο πλαστικές λωρίδες σε ένα σωλήνα που «φτερουγίζουν» ή πλαταγίζουν μεταξύ τους όταν υπάρχει ροή αέρα. Όπως όταν τρίβεται ένα μπαλόνι πάνω σε μαλλιά, τα δύο πλαστικά φορτίζονται ηλεκτρικά όταν διαχωριστούν (τριβοηλεκτρικό φαινόμενο). Η ηλεκτρική αυτή ενέργεια «αιχμαλωτίζεται» και αποθηκεύεται.

«Μπορείς να συλλέγεις όλο το αεράκι στην καθημερινή σου ζωή» είπε ο Για Γιανγκ, του Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. «Κάποτε βάλαμε τη νανογεννήτρια στο χέρι ενός ατόμου, και η ροή αέρα από ένα χέρι που ταλαντευόταν ήταν αρκετή για να παράξει ενέργεια».

Ένα αεράκι ταχύτητας μόλις 1,6 μέτρων ανά δευτερόλεπτο ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει την τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια που σχεδίασαν ο Γιανγκ και οι συνάδελφοί του. Η νανογεννήτρια λειτουργεί καλύτερα όταν η ταχύτητα του αέρα είναι μεταξύ 4 και 8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, μια ταχύτητα που επιτρέπει στις δύο πλαστικές λωρίδες να φτερουγίζουν συγχρονισμένα. Η συσκευή επίσης έχει υψηλό σχετικά ποσοστό μετατροπής ανέμου σε ενέργεια, της τάξης του 3,23%- μια τιμή που υπερβαίνει τις επιδόσεις στη συλλογή ενέργειας από τον άνεμο που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!