Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην Κομισιόν για τα «μυστικά κονδύλια» στη διαχείριση του προσφυγικού
[Η Ναυτεμπορική]: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην Κομισιόν για τα «μυστικά κονδύλια» στη διαχείριση του προσφυγικού

[Η Ναυτεμπορική]: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην Κομισιόν για τα «μυστικά κονδύλια» στη διαχείριση του προσφυγικού

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με την «απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θεσπίσει μυστικά κονδύλια στη διαχείριση του προσφυγικού». Τη συνυπογράφουν Ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι τα ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση του σεβασμού στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων, την ερμηνεία του ισχυρισμού της κυβέρνησης ότι αυτά τα κονδύλια σχετίζονται με την «προστασία της Εθνικής Ασφάλειας» και την ενδεδειγμένη χρήση τους, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ζητούν επίσης να μάθουν αν η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να επιβλέψει τη διάθεσή τους καθώς και να αποδώσει ευθύνες εάν και όπου αυτό απαιτηθεί.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ερώτηση για τα μυστικά κονδύλια που παραχωρούνται από την Ελληνική Κυβέρνηση στο «Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Το ελληνικό «Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» κατέθεσε πρόταση νόμου, με τίτλο «Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A’ 169), 4375/2016 (A’ 51), 4251/2014 (Α’ 80) και άλλες διατάξεις». Στο Άρθρο 55, το νομοσχέδιο προβλέπει για το Υπουργείο τη δυνατότητα διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, προοριζόμενων για το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό της χώρας «για απόρρητους εθνικούς σκοπούς», κάνοντας αόριστα λόγο για προστασία της «Εθνικής Ασφάλειας».

Μετά από πολλές ενστάσεις, το Υπουργείο προέβη στην προσθήκη ενός αριθμού νομοθετικών διορθώσεων, σχετικά με τη σύνθεση μίας «Επιτροπής Ειδικών Δαπανών» και την ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις δαπάνες αυτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!