Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 37 βουλευτών για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων
[Η Ναυτεμπορική]: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 37 βουλευτών για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων

[Η Ναυτεμπορική]: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 37 βουλευτών για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων

Τον μεθοδολογικό έλεγχο και τον έλεγχο ακρίβειας των στοιχείων των δημοσκοπήσεων ζητούν με ερώτησή τους προς τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Θ. Λιβάνιο, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Τσίπρα. Παράλληλα, οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση των στοιχείων των ερευνών και άλλων ερευνών που έχουν παραγγείλει φορείς του Δημοσίου.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, με το άρθρο 5 του νόμου 3603/2007 “έχει συσταθεί μη κερδοσκοπική αστική εταιρία (παρ.5β) σκοπός της οποίας είναι ο έλεγχος της αξιοπιστίας δημοσκοπήσεων με έλεγχο της γνησιότητας και πληρότητας των στοιχείων. Με βάση τον ανωτέρω Νόμο (‘Αρθρο 5 παρ 5α) στην εν λόγω εταιρεία, οι φορείς ή οι επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων υποβάλλουν προς έλεγχο, την επόμενη ημέρα από τη δημοσιοποίησή μιας δημοσκόπησης, όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενήργησαν (5ε). Για την κάθε υποβολή στοιχείων δημοσκόπησης λαμβάνεται μια απόφαση κατά πλειοψηφία και εκδίδεται ένα πόρισμα. Τα πορίσματα ελέγχου της αστικής εταιρίας διαβιβάζονται προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Επίσης, στο ‘Αρθρο 4 παρ. 8 του Νόμου 3603/2007 υπάρχει η πρόβλεψη δυνατότητας ελέγχου των εταιρειών και των φορέων δημοσκοπήσεων από τη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Συγκεκριμένα, για κάθε δημοσκόπηση, ad hoc, προβλέπεται ότι μπορούν να παρασχεθούν στην Επιτροπή συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με:

α. το κόστος διενέργειας της δημοσκόπησης και τον τρόπο κάλυψής του,

β. τον τρόπο ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων και

γ. τις σταθμισμένες και μη βάσεις ποσοστών”

Σημειώνουν επίσης ότι “πέραν των παραπάνω προβλεπόμενων μεθόδων ελέγχου της μεθοδολογίας και της ακρίβειας των στοιχείων δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας μιας δημοσκόπησης και των οικονομικών πόρων ή της αμοιβής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!