Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Σήμα για την ακρίβεια που έρχεται στέλνει ο τιμάριθμος χονδρικής
[Η Ναυτεμπορική]: Σήμα για την ακρίβεια που έρχεται στέλνει ο τιμάριθμος χονδρικής

[Η Ναυτεμπορική]: Σήμα για την ακρίβεια που έρχεται στέλνει ο τιμάριθμος χονδρικής

Πληθωριστική έκρηξη προμηνύει η πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών χονδρικής στην εγχώρια βιομηχανία που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Αύγουστο, λόγω της εκρηκτικής ανατίμησης των πετρελαιοειδών και των παραγώγων πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, των μετάλλων και των ορυκτών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020 παρουσίασε αύξηση 13,1%, έναντι μείωσης 6,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Μετά τον Σεπτέμβριο

Η άνοδος των τιμών χονδρικής, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Μάλιστα, λόγω των ανατιμήσεων στα ενεργειακά αγαθά, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, οι αναλυτές κάνουν λόγο για «βαρύ χειμώνα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σαφέστατα η άνοδος των τιμών των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών αντανακλά την επίδραση από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις των πρώτων υλών και των αγαθών. Σημειώνεται πως οι χονδρικές τιμές των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις από τον περασμένο Μάρτιο, όταν αφυπνίστηκαν από τον «λήθαργο» των αρνητικών μεταβολών, που είχαν υποπέσει λόγω της πανδημίας και του παγκόσμιου lockdown.

Παρατηρείται ότι τον Μάρτιο του 2021 ο δείκτης τιμών χονδρικής αυξήθηκε κατά 9,1%, για πρώτη φορά έπειτα από 12 μήνες αρνητικών επιδόσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!