Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ρωσία: Γυναίκες οδηγοί μετρό προσελήφθησαν για πρώτη φορά
[Η Ναυτεμπορική]: Ρωσία: Γυναίκες οδηγοί μετρό προσελήφθησαν για πρώτη φορά

[Η Ναυτεμπορική]: Ρωσία: Γυναίκες οδηγοί μετρό προσελήφθησαν για πρώτη φορά

Το μετρό της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέλαβε γυναίκες οδηγούς για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του, έπειτα από τις πρόσφατες τροποποιήσεις στη ρωσική νομοθεσία, που απέκλειε τις γυναίκες από διάφορα επαγγέλματα.

«Οι πρώτες γυναίκες οδηγοί ηλεκτρικών τρένων στη σύγχρονη ιστορία άρχισαν να εργάζονται για το μετρό της Μόσχας», ανακοίνωσε το σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς, που διαχειρίζεται το δίκτυο του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

Τα τρένα του μετρό της Μόσχας τα οδηγούσαν, από τη σοβιετική εποχή, άνδρες οδηγοί, καθώς η εργασία αυτή συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο, που είχε συντάξει η κυβέρνηση, με τα επαγγέλματα, τα οποία θεωρούνταν επιβλαβή για την υγεία των γυναικών.

Η απαγόρευση άσκησης διαφόρων επαγγελμάτων από τις γυναίκες προκάλεσε επικρίσεις και ένα διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, τον Σεπτέμβριο του 2020, μείωνε από 456 σε περίπου 100 τον αριθμό των επαγγελμάτων με τα οποία μπορούν να απασχοληθούν αποκλειστικά άνδρες.

Το επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο η οδήγηση ενός συρμού του μετρό είναι επικίνδυνη, διότι προϋποθέτει πολλές ώρες εργασίας στο υπέδαφος, επικρίθηκε, καθώς το μετρό απασχολεί επίσης γυναίκες για την καθαριότητα, τα ταμεία και την επιτήρηση των κυλιόμενων σκαλιών.

Σύμφωνα με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Μόσχας, χάρη στην αυτοματοποίηση, η οδήγηση των τρένων δεν «συνδέεται πλέον με σκληρή σωματική προσπάθεια».

Ο προηγούμενος κατάλογος, που είχε εγκριθεί το 2000, απέκλειε τις γυναίκες από επαγγέλματα όπως τη μεταλλουργία και τις εξορυκτικές εργασίες και τους απαγόρευε επίσης να απασχοληθούν ως οδηγοί λεωφορείων, ναυτικοί, αλεξιπτωτίστριες, μηχανικοί αυτοκινήτων ακόμα και ως κατασκευάστριες πνευστών οργάνων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!