Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Ρελέ» ασφαλείας στις κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών προϊόντων ενέργειας
[Η Ναυτεμπορική]: «Ρελέ» ασφαλείας στις κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών προϊόντων ενέργειας

[Η Ναυτεμπορική]: «Ρελέ» ασφαλείας στις κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών προϊόντων ενέργειας

Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr

Στη θέσπιση ενός μόνιμου και αυτόματου μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα ενεργοποιείται άμεσα όταν θα παρατηρούνται κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων με έμφαση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Υπό την πίεση των «αναταράξεων» που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς τιμές της ενέργειας, οι οποίες ακόμα και εάν υποχωρήσουν δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν στο μέλλον, σχεδιάζεται ένα μόνιμο μέτρο το οποίο θα αποτελεί «ασπίδα» για τους καταναλωτές, ώστε να μην αποφασίζονται, κάθε φορά, μέτρα υπό την πίεση των εξελίξεων των ενεργειακών τιμών.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα άμεσα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, δρομολογείται και ο μόνιμος μηχανισμός που θα παρέχει προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Η θέσπιση μόνιμου μηχανισμού κρίνεται πλέον επιβεβλημένη ώστε τα νοικοκυριά να γνωρίζουν εκ των πρότερων ότι υπάρχει ένα «δίχτυ προστασίας» σε περίπτωση ενός νέου γύρου ενεργειακής κρίσης. Σε πρώτη φάση, ο μόνιμος μηχανισμός θα αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στα καύσιμα.
Η «λογική» του μηχανισμού θα είναι η εξής: Το νεοσύστατο ταμείο ενεργειακής μετάβασης θα αντλεί χρήματα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων τα οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι αυξημένα λόγω της υψηλής τιμής στους ρύπους (η τιμή παραμένει πάνω από τα 60 ευρώ ανά τόνο).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!