Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ραγδαία η ανάπτυξη στον κλάδο φυτικών γαλακτοκομικών
[Η Ναυτεμπορική]: Ραγδαία η ανάπτυξη στον κλάδο φυτικών γαλακτοκομικών

[Η Ναυτεμπορική]: Ραγδαία η ανάπτυξη στον κλάδο φυτικών γαλακτοκομικών

Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki.gr

Η αυξανόμενη ανταπόκριση των καταναλωτών στα φυτικά γαλακτοκομικά ξαναμοιράζει την «τράπουλα» στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για επικείμενη έναρξη μιας νέας εποχής στη γαλακτοβιομηχανία.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα το μερίδιο που κατέχει η «εναλλακτική» αυτή κατηγορία φυτικών γαλακτοκομικών είναι μικρό, οι αναλυτές αλλά και η βιομηχανία διαβλέπουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Meticulous Research, τα φυτικά γαλακτοκομικά αναμένεται να αναπτυχθούν με ετήσιο ρυθμό (CARG) 11,2% την περίοδο 2020-2027 αγγίζοντας σε αξία τα 44,8 δισ. δολ. Σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times γίνεται λόγος για μια επικείμενη «μάχη» που θα καθορίσει «το μέλλον» του γάλακτος, παρά το γεγονός ότι σήμερα τα δύο «στρατόπεδα» εμφανίζουν ασύγκριτες δυναμικές. Υπολογίζεται ότι η συνολική αγορά των φυτικών ροφημάτων διαμορφώνεται στα 17 δισ. δολ., όταν στα παραδοσιακά γάλατα ανέρχεται σε 650 δισ. δολάρια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι υπάρχει προοπτική ο τζίρος των φυτικών γαλακτοκομικών να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ το 2025, με τα φυτικά ροφήματα να έχουν τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες όπως γιαούρτι και τυροκομικά.

30 εκατ. στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, οι πωλήσεις των ροφημάτων φυτικής προέλευσης εντός των σούπερ μάρκετ το 2020 άγγιξαν σε αξία τα 30 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 22,7% σε σχέση με το 2019, ενώ σε όγκο η επίδοση αυτή μεταφράζεται σε κατανάλωση 11 εκατ. λίτρων, αυξημένα 30,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!