Σάββατο, 8 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: ΡΑΕ: Σημαντικά συμπεράσματα για την ενεργειακή φτώχεια από το πρόγραμμα «STEP-IN»
[Η Ναυτεμπορική]: ΡΑΕ: Σημαντικά συμπεράσματα για την ενεργειακή φτώχεια από το πρόγραμμα «STEP-IN»

[Η Ναυτεμπορική]: ΡΑΕ: Σημαντικά συμπεράσματα για την ενεργειακή φτώχεια από το πρόγραμμα «STEP-IN»

Τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος STEP-IN (“Using Living Labs to Improve Energy Efficiency and Comfort Levels”) παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή Ημερίδα που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία την Τρίτη 13 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μετά από 34 μήνες επιτυχούς έργου και είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη μίας καινοτόμου μεθοδολογίας για την ανάλυση και την αντιμετώπιση των θεμάτων της ενεργειακής φτώχειας μέσω τριών βιωματικών εργαστηρίων (Living labs) στην Ελλάδα (Μέτσοβο), στην Ουγγαρία (Nyirbator) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Manchester).

Από ελληνικής πλευράς στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δήμος Μετσόβου.

O καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτρης Δαμίγος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από την περιοχή του Μετσόβου σημείωσε πως περισσότερο από το 75% των συμμετεχόντων στο βιωματικό εργαστήριο χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως χρήσιμο καθώς, μεταξύ άλλων, το 30% αυτών άλλαξε κάποιες κακές ενεργειακές συνήθειες, το 21% απέκτησε καλύτερη κατανόηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και το 40% των συμμετεχόντων δήλωσε πως το πρόγραμμα βελτίωσε την ποιότητα ζωής του.

Δόθηκαν επίσης στοιχεία αναφορικά με το μέσο ετήσιο ενεργειακό κόστος θέρμανσης-ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, τα οποία, σε ποσοστό 80%, ξοδεύουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Έγινε, παράλληλα, αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και της αλλαγής της ενεργειακής συμπεριφοράς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!