Τρίτη, 13 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Το ψηφιακό ευρώ σκοντάφτει σε γερμανικές αντιρρήσεις
[Η Ναυτεμπορική]: Το ψηφιακό ευρώ σκοντάφτει σε γερμανικές αντιρρήσεις

[Η Ναυτεμπορική]: Το ψηφιακό ευρώ σκοντάφτει σε γερμανικές αντιρρήσεις

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Στον αγώνα δρόμου που κάνουν αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες για να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ακόμη ένα εμπόδιο να ξεπεράσει, τις ενστάσεις της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζει ότι αυτή η μορφή ηλεκτρικού χρήματος θα είναι σε βάρος των αποταμιευτών και των τραπεζών. Καθώς τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin, κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών, και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως το Diem του Facebook, ζητούν έγκριση, οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τα σχέδιά τους για έκδοση των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο των νομισμάτων τους.

Και σε αυτή την κούρσα νικητής αναδεικνύεται η Κίνα, η οποία ζητά να θεσπιστεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο κανονισμών που να διέπει τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, ούτως ώστε να μη διαταραχθεί η χρηματοοικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Η ΕΚΤ, η οποία εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιρρήσεις του βασικού μετόχου της, της Μπούντεσμπανκ, η οποία είναι πολύ «χλιαρή» απέναντι στο σχέδιο, με το γερμανικό μάλιστα περιοδικό Focus να γράφει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν «καταστροφικό για τους καταθέτες». Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθησυχάζει ότι ένα ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!