Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Προβληματίζουν την ΕΚΤ τα δημόσια κορονο-χρέη
[Η Ναυτεμπορική]: Προβληματίζουν την ΕΚΤ τα δημόσια κορονο-χρέη

[Η Ναυτεμπορική]: Προβληματίζουν την ΕΚΤ τα δημόσια κορονο-χρέη

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Τα τεράστια χρέη που θα συσσωρευθούν στην Ευρωζώνη μετά τον τερματισμό της πανδημίας, αρχίζουν να ανησυχούν ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα κληθεί να επιτελέσει μία εξαιρετικά δύσκολη εξισορροπιστική πράξη ανάμεσα στις υπερχρεωμένες χώρες και στους πιστωτές.

Με κίνητρο το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια, οι εθνικές κυβερνήσεις έσπευσαν σε νέες ομολογιακές εκδόσεις επωμιζόμενες σωρεία νέου χρέους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα το συνολικό δημόσιο χρέος της περιοχής να εκτοξευθεί στο 102% του ΑΕΠ.

Με την ανάκαμψη όμως της Ευρωζώνης να υπολείπεται των ΗΠΑ ή των χωρών της Ασίας, οι χώρες της περιοχής δεν θα καταφέρουν να παρουσιάσουν ρυθμούς ανάπτυξης ικανούς να τις βγάλουν από το τεράστιο αυτό χρέος, με κίνδυνο μάλιστα η ανάπτυξη να υπονομευθεί από πιθανές αυξήσεις τιμών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής όταν επιστρέψει ο πληθωρισμός.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της έχουν να επιτελέσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο αναζητώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη διατήρησης των πιστώσεων σε επαρκή χαλαρά πλαίσια για τους ασθενέστερους δανειολήπτες, όπως Ιταλία, χωρίς ωστόσο από την άλλη πλευρά να χάσουν τη στήριξη των πιστωτριών χωρών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!