Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Προϊστορικές οι ανάγλυφες καμήλες στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας
[Η Ναυτεμπορική]: Προϊστορικές οι ανάγλυφες καμήλες στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

[Η Ναυτεμπορική]: Προϊστορικές οι ανάγλυφες καμήλες στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

Σειρά αρχαίων ανάγλυφων, λαξευμένων στους βράχους της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, που απεικονίζουν καμήλες σε πραγματικό μέγεθος, είναι πολύ παλαιότερα από ό,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες. Νέα μελέτη αποκάλυψε πως πρόκειται για δημιουργίες της προϊστορικής περιόδου.

Το 2018, όταν οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σχεδόν δώδεκα ανάγλυφων, υπήρχε το ερώτημα ποιος δημιούργησε το λεγόμενο «Site Camel», γιατί και πότε.

Ενώ η τέχνη στους βράχους ήταν σύνηθες φαινόμενο σε ολόκληρη την περιοχή, δεν υπήρχε τίποτα τόσο εντυπωσιακό όσο αυτά τα μνημειώδη γλυπτά. Όταν ανακαλύφθηκαν, το 2018, οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Αυτό βασίστηκε στην ομοιότητά τους με τα ανάγλυφα που υπάρχουν στη αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία. Αλλά μια νέα μελέτη τοποθετεί την ηλικία τους πιο παλιά, πριν από 7.000 και 8.000 χρόνια, περίπου.

Η ακριβής χρονολόγηση των σκαλιστών γλυπτών αποτελεί πρόκληση για τους ερευνητές. Σε αντίθεση με τις προϊστορικές απεικονίσεις στις σπηλιές, για παράδειγμα, σε αυτά τα γλυπτά συχνά δεν υπάρχει οργανική ύλη για να γίνει δειγματοληψία.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σπάνια η τέχνη αυτού του μεγέθους σε βράχο, στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Archaeological Science, αξιολόγησαν τα πρότυπα διάβρωσης, ανέλυσαν σημάδια από τα εργαλεία και ερεύνησαν τα οστά ζώων που βρέθηκαν στον χώρο για να καθορίσουν μια νέα χρονολογική περίοδο για τη δημιουργία των γλυπτών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!