Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν
[Η Ναυτεμπορική]: Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν

[Η Ναυτεμπορική]: Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν πλησιάζει την κατάρρευση, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται στο χείλος μιας «υπαρξιακής κρίσης» καθώς οι πελάτες πανικοβάλλονται, ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC o διευθύνων σύμβουλος Islamic Bank of Afghanistan, Syed Moosa Kaleem Al-Falahi.

«Γίνονται τεράστιες αναλήψεις αυτή τη στιγμή», είπε, μιλώντας από το Ντουμπάι, όπου είναι προσωρινά εγκατεστημένος λόγω του χάους στην Καμπούλ. «Γίνονται μόνο αναλήψεις, οι περισσότερες τράπεζες δεν λειτουργούν και δεν παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Η οικονομία του Αφγανιστάν ήταν ήδη σε ασταθές έδαφος προτού οι Ταλιμπάν πάρουν τον έλεγχο της χώρας τον Αύγουστο. Επίσης, η χώρα εξαρτάται πολύ από την εξωτερική βοήθεια – περίπου το 40% του ΑΕΠ της προέρχεται από διεθνείς ενισχύσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Όμως με την επάνοδο των Ταλιμπάν, η Δύση έχει παγώσει τα διεθνή κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που το Αφγανιστάν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτή η εξέλιξη ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να αναζητήσουν άλλες πηγές οικονομικής υποστήριξης, είπε ο Al Falahi αναφέροντας πως «ανυπομονούν για την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και μερικές άλλες χώρες επίσης». Μάλιστα έκρινε πως αργά ή γρήγορα, θα βγει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!