Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: ΠΟΥ: 650.000 παιδιά στην Αφρική έκαναν το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας
[Η Ναυτεμπορική]: ΠΟΥ: 650.000 παιδιά στην Αφρική έκαναν το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

[Η Ναυτεμπορική]: ΠΟΥ: 650.000 παιδιά στην Αφρική έκαναν το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Δύο χρόνια μετά την ένταξη του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στο πλαίσιο ενός ιστορικού πιλοτικού προγράμματος στο Μαλάουι, τη Γκάνα και την Κένυα, περίπου 650.000 παιδιά εμβολιάστηκαν με αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια χρονική στιγμή όπου η πρόοδος στην καταπολέμηση της νόσου έχει σταματήσει.

Μακροπρόθεσμα, αυτό το εμβόλιο, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας, θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, του οποίου οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να αποφασίσουν τον Οκτώβριο εάν προτείνουν μια ευρύτερη χρήση του εμβολίου παγκοσμίως.

Το “RTS, S” είναι εμβόλιο που δρα κατά ενός παράσιτου (plasmodium falciparum /πλασμώδιο μηνοειδές), που μεταδίδεται από τα κουνούπια, και είναι το πιο θανατηφόρο παράσιτο σε παγκόσμια κλίμακα και το πιο διαδεδομένο στην Αφρική.

Από το 2019, τρεις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι, άρχισαν να εισάγουν το εμβόλιο σε επιλεγμένες περιοχές όπου η μετάδοση της ελονοσίας είναι μέτρια έως σοβαρή. Δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτής της πρώτης δοκιμής πλήρους κλίμακας στον κόσμο, 1,7 εκατομμύριο εμβόλια χορηγήθηκαν, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση.

“Η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι δείχνουν ότι οι υπάρχουσες πλατφόρμες εμβολιασμού στην παιδική ηλικία επιτρέπουν να χορηγηθεί αποτελεσματικά το εμβόλιο κατά της ελονοσίας στα παιδιά, μερικά από τα οποία δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε μια κουνουπιέρα εμποτισμένη με εντομοκτόνο ή άλλα μέτρα προστασίας από την ελονοσία”, δήλωσε η Κέιτ O’Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων στον ΠΟΥ.

Ελπίδα

Αυτό το εμβόλιο, το οποίο απαιτεί 4 δόσεις έως την ηλικία των δύο ετών, “είναι το κλειδί για να καταστεί η πρόληψη της ελονοσίας πιο ισότιμη και να σωθούν περισσότερες ζωές”, πρόσθεσε η Κέιτ O’ Μπράιαν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!