Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πόσο θα κρατήσουν οι ανατιμήσεις και η έλλειψη πρώτων υλών και προσωπικού
[Η Ναυτεμπορική]: Πόσο θα κρατήσουν οι ανατιμήσεις και η έλλειψη πρώτων υλών και προσωπικού

[Η Ναυτεμπορική]: Πόσο θα κρατήσουν οι ανατιμήσεις και η έλλειψη πρώτων υλών και προσωπικού

Της Έφης Τριήρη
e.triiri@naftemporiki.gr

«Κρυμμένος δολοφόνος» ή η πανθομολογούμενη νέα νόρμα της μετά τον κορωνοϊό εποχής; Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανεβάζουν τις τιμές τους την ώρα που οι ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς αυξάνουν το κόστος των πρώτων υλών και δημιουργούν μία ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Ακόμη χειρότερα, η αποτυχία της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ εγείρει τον κίνδυνο νέας εκτίναξης των τιμών πετρελαίου στα ύψη.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Γαλλία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επικεφαλής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, από την εταιρεία ελαστικών Michelin έως τον κολοσσό οικοδομικών υλικών SaintGobain, δηλώνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομακτικές ελλείψεις, μποτιλιάρισμα στις μεταφορές και ελλείψεις προσωπικού και ως εκ τούτου αναμένουν μεγάλη κλιμάκωση του πληθωρισμού. «Συνήθως, στην περίοδο της προσφοράς, έχουμε να διαχειριστούμε μία ή δύο λειτουργικές κρίσεις, αυτή τη στιγμή έχουμε 23. Ολόκληρη η αλυσίδα προσφοράς έχει διακοπεί» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Michelin Φλορέν Μενεγκό.

Εστιατόρια, καταστήματα και χώροι ψυχαγωγίας ανοίγουν ξανά για το κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όμως η ανισομερής πρόοδος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει πλήξει την αλυσίδα προσφοράς και έχει καταστήσει δυσεύρετους τους εργαζομένους σε ορισμένους κλάδους. Και εδώ ακριβώς τίθεται το εξής βασανιστικό ερώτημα: είναι προσωρινή η άνοδος των τιμών και ποια η διάρκειά της; Οι αποκλίσεις στις απόψεις των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ είναι αρκετά ανησυχητική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!