Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Πόσο επικίνδυνη είναι για τους αστροναύτες η ακτινοβολία στη Σελήνη
[Η Ναυτεμπορική]: Πόσο επικίνδυνη είναι για τους αστροναύτες η ακτινοβολία στη Σελήνη

[Η Ναυτεμπορική]: Πόσο επικίνδυνη είναι για τους αστροναύτες η ακτινοβολία στη Σελήνη

Πολλές χώρες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τη Σελήνη τα επόμενα χρόνια, και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται επανδρωμένες αποστολές- ωστόσο στον φυσικό μας δορυφόρο η ακτινοβολία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο. Οι αστροναύτες του προγράμματος «Απόλλων» είχαν μαζί τους δοσίμετρα, με τα οποία πραγματοποίησαν μετρήσεις σχετικά με την έκθεσή τους κατά τη διάρκεια των αποστολών τους- και Κινέζοι και Γερμανοί επιστήμονες παρουσιάζουν για πρώτη φορά, στο Science Advances, ακριβείς μετρήσεις για την ακτινοβολία στη Σελήνη.

Το αποκαλούμενο LND (Lunar Lander Neutron and Dosimetry) αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου για λογαριασμό του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR). Οι μετρήσεις από το LND επιτρέπουν τον υπολογισμό της αποκαλούμενης ισοδύναμης δόσης. Αυτό είναι σημαντικό για να υπολογιστούν οι βιολογικές επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας στους ανθρώπους.

«Η έκθεση σε ακτινοβολία που μετρήσαμε αποτελεί καλό σημείο αναφορά για την ακτινοβολία εντός στολής αστροναύτη» είπε ο Τόμας Μπέργκερ του DLR στην Κολωνία.

Οι μετρήσεις δείχνουν βαθμό ισοδύναμης δόσης περίπου 60 microsieverts ανά ώρα. Συγκριτικά, σε μια πτήση από τη Φρανκφούρτη προς τη Νέα Υόρκη, είναι περίπου 5 με 10 φορές χαμηλότερη και στο έδαφος πάνω από 200 φορές μικρότερη. Εφόσον οι αστροναύτες θα είναι στο διάστημα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους επιβάτες μιας μετ’επιστροφής πτήσης στη Νέα Υόρκη, αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη έκθεση, όπως είπε ο Ρόμπερτ Βίμερ Σβαϊνγκρούμπερ, του Πανεπιστημίου του Κιέλου, η ομάδα του οποίου ανέπτυξε και κατασκεύασε το όργανο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!