Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τη δημοκρατία
[Η Ναυτεμπορική]: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τη δημοκρατία

[Η Ναυτεμπορική]: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τη δημοκρατία

Η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα διέφερε πολύ από αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Μεταξύ άλλων, πολλά δημόσια αξιώματα καλύπτονταν από εθελοντές που επιλέγονταν τυχαία, μέσω λοταρίας. Οι συνελεύσεις των πολιτών (εκκλησία του Δήμου) συζητούσαν και συνέτασσαν νόμους, έπαιρναν αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, διαμόρφωναν αμυντικούς προϋπολογισμούς κ.α.

Συνελεύσεις τέτοιου είδους φαίνονται να κάνουν την επανεμφάνισή τους σε έναν βαθμό. Το 2019 και το 2020 συνελεύσεις πολιτών σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο ασχολήθηκαν με θέματα μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ συνελεύσεις στην Ιρλανδία οδήγησαν σε αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ως προς τέτοιου είδους συνελεύσεις είναι η επιλογή αυτών που θα συμμετέχουν, καθώς μια τέτοια συνέλευση θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό στο σύνολό του. Ωστόσο η επιλογή θα έπρεπε να είναι τυχαία- ιδανικά με όλους τους εθελοντές να έχουν ίδια πιθανότητα επιλογής.

Για αυτόν τον σκοπό οι αρχαίοι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν το κληρωτήριο. Σήμερα, μια ομάδα επιστημόνων υπολογιστών αναπτύσσει μια λύση για τον 21ο αιώνα: Ερευνητές από το Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) και το Carnegie Mellon University, σε συνεργασία με το Sortition Foundation, σχεδίασαν μια διαδικασία επιλογής συνέλευσης και που επιχειρεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της εκπροσώπησης και της δίκαιης διαδικασίας ταυτόχρονα. Το εν λόγω επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nature.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!