Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πώς το Τατζικιστάν έγινε το επίκεντρο της αντίστασης του Αφγανιστάν
[Η Ναυτεμπορική]: Πώς το Τατζικιστάν έγινε το επίκεντρο της αντίστασης του Αφγανιστάν

[Η Ναυτεμπορική]: Πώς το Τατζικιστάν έγινε το επίκεντρο της αντίστασης του Αφγανιστάν

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν από την πρώην κυβέρνηση, Μοχάμαντ Ζαχίρ Αγκμπάρ

Με τη διεθνή κοινότητα να έχει διχαστεί για το αν θα αναγνωρίσει το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, υπάρχει μια χώρα που γρήγορα κατέστησε σαφή τη στάση της. Το γειτονικό Τατζικιστάν έχει αναδειχθεί ως ένας έντονος επικριτής της κυβέρνησης και ένας κόμβος για την αντίσταση του Αφγανιστάν.

Ηγετικές μορφές της αντίστασης του Αφγανιστάν έχουν λάβει προστασία στο Ντουσάνμπε, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. Ανάμεσά τους ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν και γιος του ηγέτη της σοβιετικής αντίστασης Αχμάντ Σαχ Μασούντ, Αχμάντ Μασούντ, ο πρώην αντιπρόεδρος και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ και ο ηγέτης του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου του Αφγανιστάν Αμπντούλ Λατίφ Πετράμ.

Οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν στην κεντρική Ασία φοβούνται για τρία πράγματα με τους Ταλιμπάν στην εξουσία:

  • να καλλιεργηθεί ο ριζοσπαστισμός
  • να προωθηθεί η διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή,
  • και να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές.

Για το Τατζικιστάν όμως η υποστήριξη των εθνοτικών Τατζίκων που απαρτίζουν την αφγανική αντίσταση και αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό διακρίσεις, δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

«Όλο το βάρος των αρνητικών συνεπειών της αποχώρησης του διεθνούς συνασπισμού πέφτει στους ώμους των γειτονικών χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Ιμομάλι Ραχμόν. «Εάν αφήσουμε την κατάσταση χωρίς προσοχή, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί η κατάσταση του 2001», είπε, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική που προκάλεσαν την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!