Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πώς φορολογούνται γονικές παροχές για πρώτη κατοικία
[Η Ναυτεμπορική]: Πώς φορολογούνται γονικές παροχές για πρώτη κατοικία

[Η Ναυτεμπορική]: Πώς φορολογούνται γονικές παροχές για πρώτη κατοικία

Αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ ισχύει πλέον, από τις 31 Αυγούστου, για τις χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς στα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς καταργείται η αυτοτελής φορολόγησή τους με συντελεστή 10%.

Προαπαιτούμενο φυσικά για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών/γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στο εξής μια γονική παροχή ύψους 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη, ενώ με το καθεστώς που ίσχυε είχε φόρο 15.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ακόμη και σε υψηλότερο ποσό γονικής παροχής, για παράδειγμα 300.000 ευρώ, ο φόρος πλέον είναι πολύ μικρός αφού ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε χθες, με αναλυτική της εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. Ε.2182/10.11.2020), αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις όσον αφορά τη φορολόγηση δωρεάς ή γονικής παροχής χρηματικών ποσών για την αγορά πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας τα εξής:

1. Για τις εν λόγω δωρεές/γονικές παροχές, στις οποίες ο φόρος υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα της Α’ κατηγορίας του άρθρου 29 του Κώδικα, ισχύει ο θεσμός του συνυπολογισμού των προγενέστερων δωρεών/γονικών παροχών (κατά τα άρθρα 4 και 36 του ιδίου Κώδικα), δηλαδή λαμβάνονται υπόψη τυχόν προγενέστερες δωρεές/γονικές παροχές του ιδίου γονέα προς το ίδιο τέκνο, εφόσον γι’ αυτές η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί από την 1η.1.2004, αλλά και αυτές συνυπολογίζονται σε τυχόν μεταγενέστερες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!