Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Πώς ένα άστρο γίνεται… μακαρόνι;
[Η Ναυτεμπορική]: Πώς ένα άστρο γίνεται… μακαρόνι;

[Η Ναυτεμπορική]: Πώς ένα άστρο γίνεται… μακαρόνι;

Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας μετατρέπει ένα άστρο σε ένα νήμα που τυλίγεται γύρω από αυτή

Είναι γνωστό πώς όταν ένα διαστημικό σώμα και γενικότερα οποιουδήποτε είδους κοσμική δομή και ύλη πέσει στα βαρυτικά δίχτυα μιας μαύρης τρύπας είναι καταδικασμένο σε θάνατο. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι ο τρόπος και ο χρόνος που θα συμβεί το… μοιραίο για το άτυχο κοσμικό σώμα.

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν κάποια από τα φαινόμενα που προκαλούνται από την βαρυτική έλξη μια μαύρης τρύπας σε άλλα κοσμικά σώματα. Ένα από αυτά είναι η «παλιρροϊκή διατάραξη». Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει «συλλάβει». Το αντικείμενο παίρνει ένα σχήμα νήματος για αυτό και η επιστημονική κοινότητα ονόμασε το φαινόμενο «σπαγγετοποίηση» αφού η όλη διαδικασία μοιάζει σαν μεταμορφώνει το αντικείμενο σε μακαρόνι πριν τελικά το απορροφήσει ή το καταστρέψει.

Ο όρος σπαγγετοποίηση επικράτησε και οι ερευνητές είχαν καταφέρει τα τελευταία 15 χρόνια να κάνουν αρκετές φορές κάποιες έμμεσες παρατηρήσεις του φαινομένου. Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας SRON στην Ολλανδία και από το Πανεπιστήμιο Radboud επίσης στην Ολλανδία με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» αναφέρουν ότι κατάφεραν να κάνουν την πρώτη απευθείας παρατήρηση μια σπαγγετοποίησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!