Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται ταχέως
[Η Ναυτεμπορική]: Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται ταχέως

[Η Ναυτεμπορική]: Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται ταχέως

H Πόλη του Μεξικού, η πρωτεύουσα της χώρας με τους περίπου 22 εκ. κατοίκους βυθίζεται. Η πόλη αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα των Αζτέκων και ονομαζόταν Τενοτσιτλάν. Οι Αζτέκοι την έχτισαν πάνω στην λίμνη που βρισκόταν εκεί αλλά όταν κατέκτησαν την περιοχή οι Ισπανοί την κατέστρεψαν, αποστράγγισαν την λίμνη και την έχτισαν ξανά.

Αυτές οι γεωλογικές παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα το έδαφος της πόλης να μην είναι σταθερό και να παρατηρούνται διαχρονικά φαινόμενα βύθισης. Όμως τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και απειλεί στην ουσία την ύπαρξη της τεράστιας μητρόπολης.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «JGR Solid Earth» ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Μεξικό υποστηρίζουν ότι η αποστράγγιση του υδροφορέα για την παροχή πόσιμου νερού στην πόλη προκαλεί την επιτάχυνση της βύθισης. Ο υδροφορέας είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που περιέχει νερό και επιτρέπει την διέλευση σημαντικών ποσοτήτων νερού.

Αποτελείται από στερεό εδαφικό υλικό και κενό χώρο στον οποίο περιέχεται το νερό. Σύμφωνα με τους ερευνητές η πόλη βυθίζεται πλέον με ρυθμό 50 εκατοστών ετησίως και ο συνδυασμός της μεγάλης αποστράγγισης του υδροφορέα με το σαθρό έδαφος στο οποίο έχει χτιστεί δημιουργεί μια κατάσταση που μοιάζει να μην έχει επιστροφή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!