Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο «πόλεμος» Μπάιντεν – Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
[Η Ναυτεμπορική]: Ο «πόλεμος» Μπάιντεν – Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

[Η Ναυτεμπορική]: Ο «πόλεμος» Μπάιντεν – Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Το πετρέλαιο είναι «τοξικό» για τον Λευκό Οίκο, αφού πυροδοτεί καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις στη βενζίνη και έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε υψηλά 30 ετών. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά των χωρών του ΟΠΕΚ+, ενώ επέλεξε να προχωρήσει στην πλέον δραστική παρέμβαση στην αγορά όλων των εποχών, με τη συντονισμένη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων.

Ωστόσο πριν καταφύγει σε αυτή την κίνηση, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν επί εβδομάδες να πείσουν τους Σαουδάραβες να ρίξουν άμεσα περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. Η διπλωματική πίεση κατευθυνόταν πρωτίστως στον 36χρονο de facto ηγέτη του βασιλείου: τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αυτός δεν έκανε πίσω με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «πόλεμος».

Γιατί όμως ήταν τόσο δύσκολο να συνεννοηθούν οι ΗΠΑ με μία χώρα, που θεωρούν στενό σύμμαχο; Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Bloomberg ότι υπάρχει μία προσωπική κόντρα ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα. Για να εξασφαλίσει ο Αμερικανός πρόεδρος φθηνότερη βενζίνη, εξηγούν, θα έπρεπε να έχει δώσει κάτι άλλο πρώτα στον πρίγκιπα: πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συνομιλήσει απευθείας με τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου, θεωρώντας τον «παρία» μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Όταν χρειάζεται να συνεννοηθεί για κάτι με το Ριάντ, μιλάει μόνο με τον πατέρα του πρίγκιπα. Μάλιστα όταν είχε ερωτηθεί για το εάν θα επικοινωνήσει με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πριν από περίπου έναν μήνα είχε πει: «Υπάρχουν πολλοί στη Μέση Ανατολή που θέλουν να μου μιλήσουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!