Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πολεμικό το κλίμα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία
[Η Ναυτεμπορική]: Πολεμικό το κλίμα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

[Η Ναυτεμπορική]: Πολεμικό το κλίμα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

Του Μιχάλη Ψύλου

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται συχνά πυκνά στις τηλεοπτικές οθόνες να επιθεωρεί τα στρατεύματα στα σύνορα με το Ιράν , τις τελευταίες εβδομάδες: Τείχη, παρατηρητήρια και ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης , εμφανίζονται παντού στη μεθόριο. Η Τουρκία κινητοποιείται εντατικούς ρυθμούς ,υπό τον φόβο εμφάνισης ενός κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν. Οσοι Αφγανοί πρόσφυγες καταφέρνουν ακόμη να διασχίσουν τα ορεινά σύνορα, επανοπροωθούνται -ακόμη και διά της βίας -στο Ιράν. Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ρουσέν Τουκβά ,που μίλησε με Αφγανούς στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας, πριν λίγες ημέρες, περιγράφει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες: «Αν οι Τούρκοι συνοριοφύλακες μας πιάσουν, μας χτυπούν με ξύλα και μας στέλνουν πίσω στο Ιράν ».

Εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί ζουν πάντως ήδη, στην Τουρκία και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. «Η Τουρκία έχει ήδη ξεπεράσει τις δυνατότητές της και δεν μπορεί να δεχτεί άλλους ανθρώπους», λέει στον Spiegel ο Ιμπραήμ Καλίν, ο πιο στενός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Καλίν.« Είναι αλήθεια ότι η έκταση της προσφυγικής κίνησης από το Αφγανιστάν δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν από τη Συρία, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν η οικονομία στο Αφγανιστάν καταρρεύσει εντελώς», λέει ο Καλίν.

Με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάρτιο του 2016 , η Τουρκία έχει δεχτεί εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά τώρα η κυβέρνηση Ερντογάν- υπό την πίεση και των τεράστιων προβλημάτων στην οικονομία – αλλάζει ριζικά την προσφυγική της πολιτική , κάτι που «θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ΕΕ», αναφέρει η Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!