Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο πληθωρισμός έφερε «εκτίναξη» στο κατασκευαστικό κόστος ακινήτων
[Η Ναυτεμπορική]: Ο πληθωρισμός έφερε «εκτίναξη» στο κατασκευαστικό κόστος ακινήτων

[Η Ναυτεμπορική]: Ο πληθωρισμός έφερε «εκτίναξη» στο κατασκευαστικό κόστος ακινήτων

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoumenidi@naftemporiki.gr

Για αύξηση του συνολικού κόστους των ιδιωτικών έργων – οικοδομών, που φθάνει έως και 40% τον τελευταίο έναν χρόνο, μιλούν ανώτατα στελέχη της αγοράς του real estate.

Η πορεία των τιμών των υλικών κατασκευής προβληματίζει έντονα τον κλάδο, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να παρουσιάζεται σημαντική ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας, αν και ορισμένα στελέχη κάνουν λόγο για καθυστερήσεις, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στους προϋπολογισμούς και να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές – μισθωτές.

Η εκτίμηση είναι ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων (μεταξύ άλλων, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2021 στους σωλήνες χαλκού 16,4%, στον σίδηρο οπλισμού 16,3% και 20,6% στο πετρέλαιο κίνησης) θα περάσει στις τιμές πώλησης των ακινήτων και στα μισθώματα -αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στα ακίνητα- και παράλληλα περιορίζεται το κέρδος των κατασκευαστών.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο που στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, συνέπεια της αυξημένης ζήτησης και των προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομίας, τόσο για καινούργια διαμερίσματα όσο και για σύγχρονους γραφειακούς χώρους, μετά την πολυετή οικονομική κρίση.

Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους επηρεάζει επίσης τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, το Ελληνικό, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί σε σχέση με τα δεδομένα όταν σχεδιάστηκε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!