Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πυροδοτήθηκε η «βόμβα» 4 δισ. από τα αναδρομικά συνταξιούχων
[Η Ναυτεμπορική]: Πυροδοτήθηκε η «βόμβα» 4 δισ. από τα αναδρομικά συνταξιούχων

[Η Ναυτεμπορική]: Πυροδοτήθηκε η «βόμβα» 4 δισ. από τα αναδρομικά συνταξιούχων

Δημοσιονομική βόμβα που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ πυροδοτούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο δικαίωσε συνταξιούχους για τις περικοπές που έγιναν το έτος 2012.

Οι αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν χθες από την Ολομέλεια του ΣτΕ αφορούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων μόνο για το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στον Ιούλιο του 2015 και τον Μάιο του 2016, και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς αφορούν κατ’ αρχήν τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, οι οποίοι ανέρχονται σε 250.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», εξετάζεται η επέκταση της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ στο σύνολο των συνταξιούχων, που ανέρχονται περίπου σε 2.500.000.

Πρόβλημα, όμως, αποτελεί το δημοσιονομικό κόστος, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ΕΦΚΑ από πλεονάσματα πέρασε σε ελλείμματα, λόγω και των συνεπειών του κορονοϊού, και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται μεν η καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου σε όλους, αλλά σε πολλές ετήσιες δόσεις.

Πρακτικά, η κυβέρνηση καλείται να σταθμίσει το δημοσιονομικό και το πολιτικό κόστος. Αν τα αναδρομικά καταβληθούν μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια (250.000), το κόστος υπολογίζεται περί τα 400 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κόστος επειδή θα αναγκάσει τους υπόλοιπους να ασκήσουν προσφυγές στα δικαστήρια και αφού θα δικαιωθούν (μετά την απόφαση του ΣτΕ) θα τα λάβουν με σημαντική καθυστέρηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!