Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Πυρηνική θέρμανση για πόλεις, από Τσέχους ερευνητές
[Η Ναυτεμπορική]: Πυρηνική θέρμανση για πόλεις, από Τσέχους ερευνητές

[Η Ναυτεμπορική]: Πυρηνική θέρμανση για πόλεις, από Τσέχους ερευνητές

Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Τσεχίας έχουν συνδυασμένα συστήματα θέρμανσης και ηλεκτροδότησης, που λειτουργούν κυρίως με άνθρακα. Ωστόσο, καθώς η ΕΕ απομακρύνεται σταδιακά από τον άνθρακα, αναζητούνται εναλλακτικές- και, αν και είναι τεχνολογικά δυνατόν να γίνει μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, η θέρμανση εκτιμάται πως θα είναι αρκετά πιο δαπανηρή.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ερευνητές του Τσεχικού Πολυτεχνείου στην Πράγα και του Πανεπιστημίου Ανατολικής Βοημίας στο Πίλσεν βρήκαν μια πρωτοποριακή λύση: Το Teplator, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τη θερμότητα από τη ραδιενεργή αποσύνθεση που παράγεται από χρησιμοποιημένες ράβδους καυσίμου πυρηνικών αντιδραστήρων για τη θέρμανση νερού. Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο Ράντεκ Σκόντα, έχει ήδη κατοχυρώσει μια ευρεσιτεχνία για αυτό που παρουσιάζει ως μια πολύ συμφέρουσα εναλλακτική στους υπάρχοντες σταθμούς.

Ο Σκόντα είπε στη DW ότι το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή επιτρέπει στους σταθμούς ενέργειας να παράγουν θερμότητα από χρησιμοποιημένα καύσιμα, που διαφορετικά θα έπρεπε να αποθηκεύονται και να ψύχονται με μεγάλο κόστος για πολλά χρόνια.

«Θα ήταν δυνατόν να θερμαίνονται όλες οι τσεχικές πόλεις μόνο από τα αποθέματα χρησιμοποιημένων καυσίμων που υπάρχουν ήδη στην Τσεχία» είπε σχετικά. «Το είδος χρησιμοποιημένου καυσίμου για το οποίο σχεδιάστηκε το Teplator δεν χρησιμοποιείται μόνο στους τσεχικούς πυρηνικούς σταθμούς, μα επίσης, για παράδειγμα, στον πυρηνικό σταθμό Γκράιφσβαλντ στην ανατολική Γερμανία, που έχει πλέον κλείσει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!