Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Πιο συχνές στο μέλλον οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη
[Η Ναυτεμπορική]: Πιο συχνές στο μέλλον οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη

[Η Ναυτεμπορική]: Πιο συχνές στο μέλλον οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη

Οι καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν την Ευρώπη πρόσφατα, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο συχνές ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα και στο χειρότερο σενάριο, οι καταιγίδες θα μπορούσαν να γίνουν 14 φορές πιο συχνές στην ξηρά μέχρι το τέλος του αιώνα.

Όσο πιο αργά κινείται μια καταιγίδα, τόσο περισσότερη βροχή πέφτει σε μια μικρή περιοχή και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών πλημμύρων.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση σημαίνουν ότι η ατμόσφαιρα μπορεί να κρατήσει περισσότερη υγρασία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πιο ακραίες βροχοπτώσεις. Η τελευταία ανάλυση, ωστόσο, είναι η πρώτη που αξιολογεί τον ρόλο των καταιγίδων που κινούνται αργά στην πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη.

Οι καταιγίδες που προβλέπονται στη νέα μελέτη κινούνται ακόμη πιο αργά από εκείνες που έπληξαν τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες την περασμένη εβδομάδα και έτσι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

«Οι προσομοιώσεις δίνουν την ιδέα ότι μπορούν να συμβούν ακόμη χειρότερα», δήλωσε ο Abdullah Kahraman από το Πανεπιστήμιο του Νιουκαστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αρκτική που θερμαίνεται γρήγορα μπορεί να είναι η βασική αιτία της επιβράδυνσης των καιρικών συστημάτων, επιβραδύνοντας τους ανέμους υψηλού επιπέδου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!