Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Πίνακας που παραλίγο να πωληθεί 1.500 ευρώ, ίσως είναι του Καραβάτζιο, αξίας 50 εκατ. ευρώ
[Η Ναυτεμπορική]: Πίνακας που παραλίγο να πωληθεί 1.500 ευρώ, ίσως είναι του Καραβάτζιο, αξίας 50 εκατ. ευρώ

[Η Ναυτεμπορική]: Πίνακας που παραλίγο να πωληθεί 1.500 ευρώ, ίσως είναι του Καραβάτζιο, αξίας 50 εκατ. ευρώ

Πίνακας που αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από δημοπρασία στη Μαδρίτη ίσως να είναι έργο του Καραβάτζιο.

Η ελαιογραφία με διαστάσεις 111Χ 86 εκατοστά έως τώρα αποδίδονταν στον κύκλο του Χοσέ ντε Ριβέρα και επρόκειτο να πωληθεί σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης μόλις 1.500 ευρώ. Όμως, πιο προσεκτική εξέταση προκάλεσε υποψίες ότι ίσως να πρόκειται για πολυτιμότερο πίνακα, έργο του Καραβάτζιο.

Έπειτα από αυτό, η ισπανική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή του πίνακα, ο οποίος αποσύρθηκε από τη δημοπρασία και πλέον μελετάται από ειδικούς, προκειμένου να καθοριστεί ποιος τον ζωγράφισε.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας προχώρησε σε αυτή την απαγόρευση εξαγωγής για προληπτικούς λόγους, έπειτα από τηλεφώνημα από το Prado, την Τρίτη. Οι ειδικοί του Μουσείου ανέφεραν ότι υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» που υποδεικνύουν ότι μπορεί να πρόκειται για αυθεντικό έργο του Καραβάτζιο.

Σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη, το υπουργείο αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή του πίνακα και ενημέρωσε σχετικά τον Οίκο δημοπρασιών Ansorena, που απέσυρε το έργο, το οποίο επρόκειτο να δημοπρατηθεί.

Κάποιοι φαίνονται ήδη πεπεισμένοι. Ο Ιταλός κριτικός τέχνης και βουλευτής Βιτόριο Σγκάρμπι δήλωσε ότι αναγνώρισε τον πίνακα ως έργο του Καραβάτζιο, όταν τον προηγούμενο μήνα ένας φίλος του καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του έδειξε μια φωτογραφία του.

«Αμέσως συνειδητοποίησα ότι είναι έργο του Καραβάτζιο και πιστεύω ότι με τη βοήθεια χρηματοδότησης μπορώ να τον φέρω πίσω στην Ιταλία», δήλωσε ο Σγκάρμπι σε ιταλικά ΜΜΕ και συμπλήρωσε: «Η τιμή του μπορεί να είναι περίπου 100-150 εκατομμύρια αν πωληθεί ιδιωτικά και 50 εκατομμύρια αν πωληθεί σε ένα Μουσείο, όπως το Prado».

Αν επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν πως πρόκειται για έργο του Καραβάτζιο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ξαφνικά ένας άγνωστος ή χαμένος πίνακας μεγάλου ζωγράφου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!