Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία απειλεί την Κύπρο
[Η Ναυτεμπορική]: Πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία απειλεί την Κύπρο

[Η Ναυτεμπορική]: Πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία απειλεί την Κύπρο

Φωτογραφία αρχείου

Στις ανατολικές ακτές της Κύπρου αναμένεται να φτάσει μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά διαρροή καυσίμων από διυλιστήριο σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Μπαριγιάς της Συρίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει έκταση χιλίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γεγονός που αυξάνει τους φόβους για την πρόκληση μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στην χερσόνησο της Καρπασίας, μιας περιοχής αναγνωρισμένης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας. Πρώτο αναμένεται να επηρεαστεί το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα ενώ είναι πιθανόν η πετρελαιοκηλίδα να φτάσει μέχρι την Αμμόχωστο επηρεάζοντας ακόμα και παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος ολόκληρης της χερσονήσου της Καρπασίας.

Το γεγονός έθεσε σε κινητοποίηση τις «αρχές» των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες προσέτρεξαν στην Τουρκία για συνδρομή. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε το πρωί ότι δύο τουρκικά σκάφη αναχώρησαν από τα Άδανα με εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την πετρελαϊκή ρύπανση. Ο κ.Οκτάι δήλωσε μάλιστα ότι τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Τ/κ ηγέτη Έρσιν Τατάρ.

Σε ετοιμότητα οι κυπριακές αρχές

Πρόθεση για παροχή τεχνικής βοήθειας στους Τουρκοκύπριους για αντιμετώπιση της ρύπανσης εξέφρασε και η ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του Ε/κ διαπραγματευτή. Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί βοήθεια μέσω σχετικού ευρωπαϊκού μηχανισμού και υπό τον φόβο ότι η πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να φτάσει ακόμα και μέχρι τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού επηρεάζοντας και άλλες περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας όπως η θαλάσσια περιοχή νησιά και το θάλάσσιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του εθνικού δασικού πάρκου Κάβο Κρέκο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!