Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πέθανε από κορωνοϊό ο υπερασπιστής του Αμαζόνιου Paulinho Paiakan
[Η Ναυτεμπορική]: Πέθανε από κορωνοϊό ο υπερασπιστής του Αμαζόνιου Paulinho Paiakan

[Η Ναυτεμπορική]: Πέθανε από κορωνοϊό ο υπερασπιστής του Αμαζόνιου Paulinho Paiakan

Έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό σε ηλικία 65 χρόνων ο Paulinho Paiakan, ένας από το πιο γνωστούς αυτόχθονες υπερασπιστές του Αμαζόνιου.

Συγκεκριμένα, ο Paiakan έφυγε από την ζωή την Τετάρτη σε νοσοκομείο στη βόρεια πολιτεία Παρά στη Βραζιλία.

Είχε γίνει γνωστός το 1980 για τον αγώνα του ενάντια στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Belo Monte στο ποταμό Xingu στη Βραζιλία, ένας αγώνας που οδήγησε το 2016 στη τροποποίηση του αρχικού σχεδίου το φράγματος. Μεταξύ άλλων αγώνων του, πάλεψε για να εκδιώξει παράνομους ανθρακωρύχους και υλοτόμους από αυτόχθονες περιοχές.

Όμως, το 1992 κατηγορήθηκε για βιασμό μιας νέας λευκής γυναίκας που είχε προσλάβει για δασκάλα των παιδιών του, και παρόλο που αθωώθηκε το 1994, σε νέα εκδίκαση της υπόθεσης το 1999 καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπόθεση βιασμού στιγμάτισε τον ίδιο τον Paiakan όσο και το κίνημα των αυτόχθονων λαών, με τους υποστηριχτές του να κάνουν λόγο για κατασκευασμένη υπόθεση που έχει ως στόχο να αμαυρώσει την φήμη του.

«Δούλεψε όλη του τη ζωή για να δημιουργήσει παγκόσμιες συμμαχίες γύρω από αυτόχθονες πληθυσμούς για να σώσει τον Αμαζόνιο. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Έχουμε χάσει έναν εξαιρετικά πολύτιμο ηγέτη», δήλωσε ο Gert-Peter Bruch, ιδρυτής του περιβαλλοντικού ομίλου Planet Amazon, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!