Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Πάνω από 5.000 τόνοι εξωγήινης σκόνης πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο
[Η Ναυτεμπορική]: Πάνω από 5.000 τόνοι εξωγήινης σκόνης πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο

[Η Ναυτεμπορική]: Πάνω από 5.000 τόνοι εξωγήινης σκόνης πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο

Bροχή μετεωριτών πάνω από τα Ουράλια

Κάθε χρόνο ο πλανήτης μας έρχεται σε επαφή με σκόνη από κομήτες και αστεροειδείς. Αυτά τα σωματίδια εξωγήινης, διαπλανητικής σκόνης διαπερνούν την ατμόσφαιρά μας και οδηγούν σε πεφταστέρια- ενώ κάποια άλλα φτάνουν στο έδαφος υπό τη μορφή μικρομετεωριτών.

Στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος διάρκειας περίπου 20 ετών από επιστήμονες από το CNRS, το Université Paris-Saclay και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Γαλλία, με την υποστήριξη του Γαλλικού Πολικού Ινστιτούτου, διαπιστώθηκε πως 5.200 τόνοι ετησίως τέτοιων μικρομετεωριτών φτάνουν στο έδαφος του πλανήτη μας.

Μικρομετεωρίτες πάντα έπεφταν στη Γη: Αυτά τα σωματίδια διαπλανητικής σκόνης από κομήτες ή αστεροειδείς είναι σωματίδια μεγέθους δεκάτων ή εκατοστών του χιλιοστού που έχουν περάσει την ατμόσφαιρά μας και έχουν φτάσει στην επιφάνεια. Για τη συλλογή και την ανάλυσή τους, έλαβαν χώρα έξι αποστολές τις τελευταίες δύο δεκαετίες κοντά στον γαλλοϊταλικό σταθμό Concordia στην Ανταρκτική (Dome C). Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά λόγω του χαμηλού ρυθμού συσσώρευσης χιονιού και της σχεδόν πλήρους απουσίας γήινης σκόνης.

Οι αποστολές αυτές συνέλεξαν αρκετά εξωγήινης προέλευσης σωματίδια για να πραγματοποιοήσουν μετρήσεις. Εάν τα αποτελέσματα των μετρήσεων εφαρμοστούν σε όλο τον πλανήτη, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι ετησίως φτάνουν στη Γη 5.200 τόνοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!