Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πανευρωπαϊκό σχέδιο για τις αυξήσεις στην ενέργεια καταθέτει η φον ντερ Λάιεν
[Η Ναυτεμπορική]: Πανευρωπαϊκό σχέδιο για τις αυξήσεις στην ενέργεια καταθέτει η φον ντερ Λάιεν

[Η Ναυτεμπορική]: Πανευρωπαϊκό σχέδιο για τις αυξήσεις στην ενέργεια καταθέτει η φον ντερ Λάιεν

Του Μιχάλη Ψύλου

«Θα κάνουμε ότι χρειάζεται»! Με τη φράση αυτή ,η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει –όπως λένε στις Βρυξέλλες- να αντιμετωπίσει τη δραματική αύξηση στα τιμολόγια της ενέργειας. Αλλωστε, τα πανάκριβα τιμολόγια δεν επηρεάζουν μόνο κάθε χώρα μέλος της ΕΕ ,αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» από τις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την συντονισμένη αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας στην άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο ειδυλλιακό κάστρο Μπίρντο ,στην Αλπική κωμόπολη Κράνιε της Σλοβενίας , αύριο και μεθαύριο.

Στην ατζέντα της συνόδου το κορυφαίο ζήτημα είναι η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια , αλλά δεν θα ήταν δυνατόν να μην συζητηθεί το ενεργειακό ζήτημα ,που απασχολεί κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν στην «Ναυτεμπορική»,ότι η πρόταση της φον ντερ Λάιεν αφορά τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού ,που θα προστατεύει τα κράτη μέλη από οποιαδήποτε μείωση των ενεργειακών τους αποθεμάτων- κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα μέτρα που σχεδιάζει να προτείνει η Πρόεδρος της Κομισιόν είναι η μείωση η μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αξιοποιώντας μέρος των εσόδων από το EST, το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ,της ΕΕ. Το σύστημα EST, υποχρεώνει περισσότερες από 11.000 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστάσια να εκδίδουν άδεια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!