Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πανέτα (ΕΚΤ): Οι ευρωπαϊκοί πόροι προς την Ελλάδα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης
[Η Ναυτεμπορική]: Πανέτα (ΕΚΤ): Οι ευρωπαϊκοί πόροι προς την Ελλάδα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης

[Η Ναυτεμπορική]: Πανέτα (ΕΚΤ): Οι ευρωπαϊκοί πόροι προς την Ελλάδα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης

Την ανάγκη οι σημαντικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσω του σχεδίου «Next Generation EU» να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα που είναι απολύτως αναγκαία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ συμπληρώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά όσον αφορά τον περιορισμό της πανδημίας, όμως τα σχετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αναπόφευκτα είχαν κόστος για την ελληνική οικονομία. Επιπροσθέτως η κρίση επέτεινε τις υφιστάμενες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένος με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), γεγονός που περιορίζει την ικανότητά του να στηρίξει την ανάκαμψη.

Οι ελληνικές εθνικές πολιτικές που αποσκοπούν στη διασφάλιση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση περιλαμβάνουν άμεσα δάνεια από το κράτος (Επιστρεπτέα Προκαταβολή) και δύο προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – ένα πρόγραμμα εγγυοδοσίας και ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενης επιδότησης επιτοκίου για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια. Ο συνολικός όγκος των δανείων αυτών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13 δισ. ευρώ, ή 7,7% του ΑΕΠ. Τον Ιούλιο καταγράφηκε μεγάλη καθαρή ροή δανείων -άνω του 1 δισ. ευρώ, στηριζόμενη ιδίως από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!