Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Η πανδημία αύξησε πάνω από 25% τις περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους στον κόσμο
[Η Ναυτεμπορική]: Η πανδημία αύξησε πάνω από 25% τις περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους στον κόσμο

[Η Ναυτεμπορική]: Η πανδημία αύξησε πάνω από 25% τις περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους στον κόσμο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει κλονίσει την υγεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρώτον, λόγω της απειλής του ίδιου του covid, αλλά και των ευρύτερων συνεπειών της πανδημίας. Ο ιός έχει ήδη αφήσει πίσω του 236 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν πέντε εκατομμύρια νεκρούς, αλλά έχει επίσης προκαλέσει δεκάδες εκατομμύρια νέες, καταθλιπτικές διαταραχές, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet».

Η έρευνα έδειξε ότι τα περιστατικά μείζονος κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής στον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 28% και 26%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι το 2020 υπήρχαν 53 εκατομμύρια περισσότερες καταθλιπτικές διαταραχές και 76 εκατομμύρια περισσότερες διαγνώσεις άγχους από το αναμενόμενο.
Οι ομάδες πληθυσμού που επλήγησαν περισσότερο από αυτή τη χιονοστιβάδα κακής ψυχικής υγείας ήταν κυρίως γυναίκες και νέοι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αόρατη» επιδημία

«Η αόρατη αυτή επιδημία φαινόταν μεν στη σκιά του κορωνοϊού, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να τη μετρήσουν», παραδέχεται ο Βίκτορ Πέρες, επικεφαλής του τομέα Ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο del Mar στη Βαρκελώνη: «Γνωρίζαμε ότι ήταν κάτι που επρόκειτο να συμβεί. Το βλέπαμε στις διαγνώσεις. Αλλά τώρα, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ξεχείλισαν», προσθέτει.

Η κρίση υγείας ήταν το πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση κακής ψυχικής υγείας: περιοριστικά μέτρα, έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης, θάνατοι χωρίς πένθος, αβεβαιότητα μπροστά σε έναν άγνωστο ιό και οικονομική αστάθεια, τροφοδοτούσαν τα ψυχικά προβλήματα. Σε συνδυασμό με τις δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας, με κορεσμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα νοσοκομεία επικεντρωμένα στον covid, όλα αυτά έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!