Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Πανάρχαιο πτηνό με τεράστια ουρά προσέλκυσης συντρόφου
[Η Ναυτεμπορική]: Πανάρχαιο πτηνό με τεράστια ουρά προσέλκυσης συντρόφου

[Η Ναυτεμπορική]: Πανάρχαιο πτηνό με τεράστια ουρά προσέλκυσης συντρόφου

Σε μια περιοχή της βορειοανατολικής Κίνας έχει διαπιστωθεί ότι για ένα χρονικό διάστημα 13 εκατ. ετών που ξεκίνησε πριν από 133 εκατ. έτη δημιουργήθηκε ένα μεγάλο οικοσύστημα στο οποίο ζούσαν δεινόσαυροι που διέθεταν φτέρωμα, κάποια από τα πρώτα είδη πτηνών που έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη, ορισμένα θηλαστικά, έντομα καθώς και ορισμένα από τα πρώτα ανθοφόρα φυτά στη Γη.

Το οικοσύστημα έλαβε την ονομασία Jehol Biota και η επιστημονική κοινότητα το χαρακτηρίζει ως το «Τζουράσικ Παρκ της Κίνας». Όπως είναι ευνόητο η περιοχή αποτελεί μόνιμο πεδίο έρευνας των παλαιοντολόγων. Ερευνητική ομάδα από την Κίνα και τις ΗΠΑ ανακάλυψε σε αυτή την περιοχή τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα πτηνού με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Το Yuanchuavis kompsosoura όπως ονομάστηκε το πτηνό είχε μέγεθος παρόμοιο με αυτό της γαλαζοπαπαδίτσας, ήταν δηλαδή ένα πολύ μικρό πτηνό. Διέθετε όμως μια τεράστια ουρά που αντιστοιχούσε στο 150% του μεγέθους του. Επιπλέον η ουρά αυτή είχε διαφορετικού μεγέθους και αποχρώσεων φτερά ενώ επίσης μεγάλωνε και μίκρυνε με τρόπο παρόμοιο με την ουρά του παγωνιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ουρά αυτή είχε μόνο μια χρησιμότητα και πιο συγκεκριμένα να προσελκύει ταίρι για το πτηνό. Μπορεί η τεράστια ουρά να ήταν το μεγάλο όπλο του πτηνού στην προσπάθεια του να αναπαραχθεί αλλά είχε και την αρνητική του πλευρά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!