Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Παγκόσμιο Εμπόριο: Τι ανατροπές φέρνει ο Covid19
[Η Ναυτεμπορική]: Παγκόσμιο Εμπόριο: Τι ανατροπές φέρνει ο Covid19

[Η Ναυτεμπορική]: Παγκόσμιο Εμπόριο: Τι ανατροπές φέρνει ο Covid19

Όταν η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει την πανδημία θα είναι εμφανώς αλλαγμένη και σίγουρα λιγότερο παγκοσμιοποιημένη. Οι φωνές κατά της παγκοσμιοποίησης είχαν ενταθεί και πριν την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού τα τελευταία χρόνια. Αλλά η νέα αυτή κρίση έρχεται να τους δώσει ακόμη περισσότερα στηρίγματα. Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, ακόμη και εκείνες που έως πρόσφατα δήλωναν ένθερμοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου, ορθώνουν τώρα εμπόδια στις εισαγωγές και επαναφέρουν γραμμές παραγωγής εντός συνόρων. Η τάση αυτή αλλάζει και τον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη.

Όπως εξηγεί σε αναλυτικό ρεπορτάζ η Wall Street Journal οι αλλαγές στη ρητορική και ειδικά στην πρακτική είναι εμφανείς. Η Ιαπωνία για παράδειγμα τώρα πληρώνει τις επιχειρήσεις της για να επαναφέρουν σε ιαπωνικό έδαφος εργοστάσιά τους που είχαν εγκαταστήσει στην Κίνα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύεται για «πλήρη αυτάρκεια και ανεξαρτησία» στον καθοριστικής σημασίας ιατρικό εξοπλισμό έως τα τέλη του έτους. Στις ΗΠΑ τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικόι στηρίζουν στα νέα νομοσχέδια τις ρήτρες «Buy American» (αγοράστε αμερικανικά), που ουσιαστικά παρέχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επιλέγουν εγχώριους προμηθευτές (ή αντικίνητρα για το αντίθετο).

Την ίδια ώρα στο επιχειρείν από τους κατασκευαστές ημιαγωγών έως εκείνους των χειρουργικών εργαλείων, όλοι επανεξετάζουν τα δίκτα πολυεθνικής παραγωγής που αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευάλωτα σε διακοπές την περίοδο της πανδημίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!