Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: O «Παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει πιο γρήγορα από όσο πιστεύαμε
[Η Ναυτεμπορική]: O «Παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει πιο γρήγορα από όσο πιστεύαμε

[Η Ναυτεμπορική]: O «Παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει πιο γρήγορα από όσο πιστεύαμε

Στην φωτογραφία εικονίζεται ένα μέρος του γιγάντιου παγετώνα Thwaites που καταρρέει και μάλιστα ταχύτερα από όσο πιστεύαμε

Ρομποτικό υποβρύχιο συνέλεξε στοιχεία κάτω από τον γιγάντιο παγετώνα Thwaites στην Ανταρκτική που καταρρέει και διαπίστωσε ότι ο ρυθμός κατάρρευσης του είναι μεγαλύτερος από όσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες

Έχει έκταση 192 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. όσο δηλαδή η Βρετανία ή η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Αποκαλείται «Παγετώνας της Αποκάλυψης» επειδή διαπιστώθηκε ότι λιώνει και σε περίπτωση ολικής κατάρρευσης η αύξηση της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη θα άγγιζε τα δύο μέτρα.

Αυτό θα είχε ως συνέπεια να βουλιάξουν οι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή και πρωτοφανής ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση με την υποχρεωτική μετανάστευση εκατοντάδων εκατ. ανθρώπων.

Οι ειδικοί έχουν επίσης διαπιστώσει ότι ο Thwaites αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική. Αυτό σημαίνει η πώς η δική του κατάρρευση θα συμπαρασύρει και αυτούς διευρύνονταςτο επίπεδο της καταστροφής.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων έστειλε ένα ρομποτικό υποβρύχιο, το Ran, σε μια αποστολή εξερεύνησης για να δει τι συμβαίνει κάτω από τον παγετώνα και να συλλέξει δεδομένα. Η επιστημονική κοινότητα ανάμενε τα αποτελέσματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ήταν η πρώτη φορά που θα πραγματοποιούνταν παρατηρήσεις κάτω από αυτόν τον παγετώνα.

Τα ευρήματα δεν είναι ευχάριστα αφού όπως φαίνεται ο παγετώνας καταρρέει με ακόμη ταχύτερο ρυθμό από εκείνον που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι κάποιο θαλάσσιο ρεύμα περνάει κάτω από τον παγετώνας προκαλώντας το λιώσιμο του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!