Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ώθηση στην ελληνική διαστημική βιομηχανία
[Η Ναυτεμπορική]: Ώθηση στην ελληνική διαστημική βιομηχανία

[Η Ναυτεμπορική]: Ώθηση στην ελληνική διαστημική βιομηχανία

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ο οποίος έχει σημαίνοντα ρόλο στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Στρατηγικής

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Σε φάση εκκίνησης τέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων (ΕΠΜΔ), συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, με το οποίο αναμένεται να δοθεί ώθηση στην ελληνική διαστημική βιομηχανία.

Τελικός στόχος -όπως περιγράφεται στην πρόσκληση για υποβολή πληροφοριών (Request for Information – RFI) που δημοσιοποιήθηκε χθες- είναι να κατασκευαστεί, να τεθεί σε τροχιά και να λειτουργήσει ένας αριθμός έξυπνων μικρών δορυφόρων για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρατήρησης γης (για χρήσεις σε τομείς όπως η πολεοδομία, η χαρτογραφία), υπηρεσιών στη ναυτιλία και τη γεωργία, καθώς και σε τομείς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια (π.χ., φύλαξη συνόρων).

Μέσω του προγράμματος για τους μικροδορυφόρους -και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά- η Ελλάδα δύναται να μπει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών που ασχολούνται με το Διάστημα, αξιοποιώντας συνολικά την επιστημονική κοινότητα και κυρίως τη διαστημική βιομηχανία, που -παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα- έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η ευκαιρία γίνεται μεγαλύτερη γιατί έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ο οποίος έχει σημαίνοντα ρόλο στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Στρατηγικής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!