Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: OSIRIS-REx: Επιτυχής η επαφή και λήψη δειγμάτων από τον αστεροειδή Bennu
[Η Ναυτεμπορική]: OSIRIS-REx: Επιτυχής η επαφή και λήψη δειγμάτων από τον αστεροειδή Bennu

[Η Ναυτεμπορική]: OSIRIS-REx: Επιτυχής η επαφή και λήψη δειγμάτων από τον αστεροειδή Bennu

To διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) ήταν σε θέση την Τρίτη να απλώσει τον ρομποτικό του βραχίονα και- σε μια πρωτιά για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία- να αγγίξει τον αστεροειδή Bennu για να συλλέξει σκόνη και πέτρες από την επιφάνεια, που προορίζονται για επιστροφή στη Γη το 2023.

Ο αρχαίος, πολύ καλά διατηρημένος αστεροειδής είναι σε απόσταση 321 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και παρέχει στους επιστήμονες ένα «παράθυρο» στην εποχή του πρώιμου ηλιακού συστήματος, όταν σχηματιζόταν ακόμα, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, με κυκλοφορία υλικών που μπορεί να βοήθησαν στην εμφάνιση της ζωής στη Γη. Εάν στο πλαίσιο του «TAG» (Touch and Go) της Τρίτης έγινε συλλογή επαρκούς ποσότητας, θα δοθεί εντολή στο σκάφος να αρχίσει την αποθήκευση του πολύτιμου, πανάρχαιου φορτίου, για να αρχίσει το ταξίδι πίσω στη Γη τον Μάρτιο του 2021. Εναλλακτικά, θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για άλλη μια προσπάθεια τον Ιανουάριο.

Το σκάφος πυροδότησε τους κινητήρες του για να μετακινηθεί από την τροχιά του γύρω από τον Bennu. Προεκτείνοντας τον ρομποτικό του βραχίονα (TAGSAM- Touch and Go Sample Acquisition Mechanism) πέταξε πάνω από τον αστεροειδή ενώ πραγματοποιούσε κάθοδο 805 μέτρων προς την επιφάνεια. Μετά από τετράωρη κάθοδο, σε ύψος περίπου 125 μέτρων, το σκάφος έκανε τον πρώτο από δύο ελιγμούς για να «στοχεύσει» τον χώρο συλλογής δειγμάτων, γνωστό ως «Nightingale». Δέκα λεπτά αργότερα, ενεργοποίησε τους κινητήρες του για τον δεύτερο ελιγμό, για να επιβραδύνει την κάθοδό του και να «πιάσει» την περιστροφή του αστεροειδούς κατά τη στιγμή επαφής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!