Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Οδηγός σύνταξης με παράλληλη ασφάλιση
[Η Ναυτεμπορική]: Οδηγός σύνταξης με παράλληλη ασφάλιση

[Η Ναυτεμπορική]: Οδηγός σύνταξης με παράλληλη ασφάλιση

Με διακριτή αντιμετώπιση των χρόνων ασφάλισης μέχρι και το 2016 και μετά το 2017 κλειδώνει ο υπολογισμός της σύνταξης για όσους έχουν παράλληλα διαστήματα απασχόλησης και ασφάλισης σε πάνω από ένα Ταμεία. Η εγκύκλιος που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θέτει σε τροχιά άλλη μία ρύθμιση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου για όσους έχουν ασφαλιστεί παράλληλα διαστήματα σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, Δημόσιο κ.ο.κ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

* τα χρονικά διαστήματα που έχουν διανυθεί έως 31 Δεκεμβρίου του 2016 σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ θεωρούνται διακριτοί, αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης.

* από 1.1.2017 και εφεξής δεν υφίσταται παράλληλη ασφάλιση, εφόσον υπάρχει μόνο ένας Φορέας Κύριας Ασφάλισης, αλλά μόνο παράλληλη απασχόληση και πολλαπλή καταβολή εισφορών για τα χρονικά διαστήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί περισσότερες της μιας εισφορές στον e-ΕΦΚΑ. Τα διαστήματα αυτά θεωρούνται ως ένας ενιαίος χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη. Με βάση αυτό τον γενικό κανόνα διαμορφώνεται και το σύστημα υπολογισμού της σύνταξης για τους παραλλήλως απασχολούμενους. Το χρονικό διάστημα παράλληλης απασχόλησης μετά την 1.1.2017 προσμετράται, κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου, στον ασφαλιστικό χρόνο ενός από τους ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς προκειμένου για τη θεμελίωση αυτοτελούς συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικότερα, ο χρόνος ασφάλισης μέχρι 31.12.2016 στο πρώην Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από 1.1.2017 και μετά, με τον οποίο θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!