Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Η ντομάτα γίνεται μόνη της άνοστη για να προστατευθεί από τους εχθρούς τους
[Η Ναυτεμπορική]: Η ντομάτα γίνεται μόνη της άνοστη για να προστατευθεί από τους εχθρούς τους

[Η Ναυτεμπορική]: Η ντομάτα γίνεται μόνη της άνοστη για να προστατευθεί από τους εχθρούς τους

Πολλά είδη φυτών έχουν αναπτύξει διαφόρων ειδών αμυντικούς μηχανισμούς για να προστατεύονται από τους εχθρούς τους. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Pelotas στην Βραζιλία ανακάλυψε ένα άγνωστο και όπως τον χαρακτηρίζουν υψηλής νοημοσύνης μηχανισμό αυτοπροστασίας που έχει αναπτύξει η ντομάτα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το φυτό της ντομάτας έχει έμφυτη ικανότητα να διαισθάνεται την απειλητική παρουσία μιας κάμπιας, ενός εντόμου ή κάποιου άλλου εχθρού της. Όταν συμβεί αυτό το φυτό ενεργοποιεί έναν σύνθετο μηχανισμό το τελικό αποτέλεσμα του οποίου είναι η παραγωγή κάποιων χημικών ουσιών που κάνουν την ντομάτα ιδιαίτερα άνοστη. Με αυτό τον τρόπο γίνεται δυσάρεστη στον εχθρό της ο οποίος σταματά αμέσως την κατανάλωση της και στρέφεται σε κάποιο άλλο φυτό για να τραφεί.

Αυτός ο αμυντικός μηχανισμός της ντομάτας αποτελείται από «αισθητήρες» οι οποίοι μόλις εντοπίσουν την παρουσία ενός εχθρού στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στο φυτό και ξεκινάει η παραγωγή των ουσιών που θα το καταστήσουν άνοστο. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Sustainable Food Systems» παρουσιάζουν τα ευρήματα τους. Αρχικά βρήκαν τρόπο να παρακολουθήσουν τις εσωτερικές διεργασίες του φυτού της ντομάτας και ειδικά το δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στα διάφορα μέρη του. Στην συνέχεια εξέθεσαν φυτά της ντομάτας σε κάμπιες και παρατήρησαν την ενεργοποίηση και εξέλιξη του αμυντικού της μηχανισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!