Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Νικητές και ηττημένοι από τη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού
[Η Ναυτεμπορική]: Νικητές και ηττημένοι από τη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού

[Η Ναυτεμπορική]: Νικητές και ηττημένοι από τη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού

Ελίζα Καραγιώργη
(email protected)

Μετά από δύο μήνες διαβουλεύσεων, η Γερμανία έχει νέα κυβέρνηση και νέο Καγκελάριο. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας θα είναι αποφασιστικά φιλοευρωπαϊκή — αυτό τόνισαν το SPD, οι Πράσινοι και το FDP στη συνθήκη συνασπισμού τους, την οποία αποκάλυψαν την Τετάρτη. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη δεν είναι απολύτως σαφές, ειδικά όταν πρόκειται για το ευαίσθητο θέμα των οικονομικών.

Τι μπορούν λοιπόν να περιμένουν οι εταίροι από τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα της ΕΕ τους επόμενους μήνες και χρόνια;

Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP πρόκειται να γίνει ο νέος υπουργός Οικονομικών με βέτο στον προϋπολογισμό των… πάντων, ο οποίος θα είναι το για τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Η Aναλένα Μπέρμποκ θα είναι επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, και μάλιστα ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή για τη Ρωσία και την Κίνα. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα χορηγήσει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και θα κατευθύνει την εμπορική πολιτική στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος.

Οι κερδισμένοι εκτός Γερμανίας

Η Γαλλία: Το κείμενο της συμφωνίας συνασπισμού είναι διάσπαρτο με όρους που επινοήθηκαν από το Παρίσι, όπως «στρατηγική κυριαρχία» και επισημαίνει την ανάγκη να ενεργήσει η ΕΕ ως παγκόσμια δύναμη. Η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης – «έναν πραγματικό υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ», καθώς και διακρατικούς εκλογικούς καταλόγους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μια ιδέα που υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να κάνει την ΕΕ πιο δημοκρατική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!