Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Νέο φουτουριστικό Μουσείο στο Αμπού Ντάμπι
[Η Ναυτεμπορική]: Νέο φουτουριστικό Μουσείο στο Αμπού Ντάμπι

[Η Ναυτεμπορική]: Νέο φουτουριστικό Μουσείο στο Αμπού Ντάμπι

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) από έναν καταστροφικό και δαπανηρό πόλεμο στην Υεμένη σημαίνει ότι μπορούν να επικεντρωθούν ξανά σε μια φιλόδοξη πολιτιστική ατζέντα, που συμπεριλαμβάνει και το άνοιγμα του Μουσείου Zayed.

Έτσι, μετά το άνοιγμα του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι το 2017, με το εντυπωσιακό θολωτό κτήριο του Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νούβελ, αυτό θα είναι το επόμενο έργο που θα μετατρέψει το νησί Saadiyat σε μια ακόμα μεγαλύτερη πολιτιστική περιοχή του κόσμου.

Πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Zayed (ZNM), με τις πέντε ανυψωμένες γυάλινες δομές του, που σχεδιάστηκε μεταξύ 2007 και 2010 από το βρετανικό στούντιο αρχιτεκτονικής Foster + Partners, εμπνευσμένο από τα φτερά ενός γερακιού. Ως διευθυντής του έχει προσληφθεί ο Αυστραλός αρχαιολόγος Peter Magee από το 2019, αλλά όλα δείχνουν ότι το Μουσείο θα καθυστερήσει να ανοίξει τις πύλες του, όπως άλλωστε έγινε και με τα άλλα Μουσεία και το Λούβρο, που άνοιξε επτά χρόνια αργότερα. Το ίδιο το ZNM επρόκειτο να ανοίξει το 2013, ενώ το Guggenheim Abu Dhabi είχε προγραμματιστεί για το 2012 και μετά για το 2022/23.

Οι λόγοι για αυτές τις καθυστερήσεις είναι κυρίως η παγκόσμια οικονομία, η οικονομική κρίση του 2008 και τώρα η κρίση του κορωνοϊού αλλά και ο πόλεμος με την Υεμένη που κοστίζει στα ΗΑΕ περίπου 16 δις δολάρια το χρόνο, αλλά ασκεί μια συναισθηματικά ισχυρή απόσπαση της προσοχής από τις πολιτιστικές φιλοδοξίες του Αμπού Ντάμπι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!