Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Σε νέο χαμηλό τα αποθέματα NPLs της Ευρωζώνης
[Η Ναυτεμπορική]: Σε νέο χαμηλό  τα αποθέματα NPLs της Ευρωζώνης

[Η Ναυτεμπορική]: Σε νέο χαμηλό τα αποθέματα NPLs της Ευρωζώνης

Των Νικόλ Λειβαδάρη, Έφης Τριήρη

«Βουτιά» σε νέο χαμηλό έκαναν στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης, με σημαντική υποχώρηση να καταγράφεται και στην Ελλάδα, κόντρα στη βαθιά ύφεση, αλλά και στις προειδοποιήσεις της ίδιας της ΕΚΤ για χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας αρκετών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες που εποπτεύει η ΕΚΤ υποχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς στο 2,63% από το 2,82% του τρίτου τριμήνου. Το ποσοστό αυτό είναι και το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την έναρξη της εποπτείας το 2015.

Στην Ελλάδα η απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει πολύ μεγάλη, ωστόσο και στη χώρα μας καταγράφηκε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο τέταρτο τρίμηνο, με το ποσοστό τους να υποχωρεί στο 25,54% από το 28,85% του τρίτου τριμήνου.

Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να ελαφρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από κόκκινα δάνεια σε μια περίοδο ιστορικής ύφεσης και ακραίων συνθηκών στην αγορά αποδίδεται κυρίως στα μαζικά προγράμματα κρατικών εγγυήσεων και πιστωτικών γραμμών που κράτησαν ζωντανές τις επιχειρήσεις, ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ενεργός ο συναγερμός

Παρά την αιφνιδιαστική βελτίωση, πάντως, στο μέτωπο των NPLs, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να κρατά ενεργό τον συναγερμό, προειδοποιώντας ότι πολλές τράπεζες του ευρωσυστήματος παραμένουν μη προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα των κόκκινων δανείων της πανδημίας, βασίζονται σε ανεπαρκή συστήματα προειδοποίησης και δεν είναι έτοιμες για τις επιπτώσεις που θα έχει η σταδιακή απόσυρση των πακέτων στήριξης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!