Σάββατο, 15 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: «Νεκροζώντανα» γονίδια στον εγκέφαλο: Συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά τον θάνατο
[Η Ναυτεμπορική]: «Νεκροζώντανα» γονίδια στον εγκέφαλο: Συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά τον θάνατο

[Η Ναυτεμπορική]: «Νεκροζώντανα» γονίδια στον εγκέφαλο: Συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά τον θάνατο

Τις ώρες πριν πεθάνουμε κάποια συγκεκριμένα κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ακόμα ζωντανά- μάλιστα κάποια αυξάνουν και τη δραστηριότητά τους και μεγαλώνουν πολύ, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University of Illinois Chicago.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Scientific Reports, οι ερευνητές του UIC ανέλυσαν τη γονιδιακή έκφραση σε «φρέσκο» εγκεφαλικό ιστό, που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια επέμβασης στον εγκέφαλο, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μετά την αφαίρεσή του, για να προσομοιώσουν αυτά τα φαινόμενα. Όπως διαπιστώθηκε, η γονιδιακή έκφραση σε κάποια κύτταρα αυξανόταν μετά τον θάνατο.

Αυτά τα «γονίδια- ζόμπι» (αυτά που είχαν αυξημένη έκφραση μετά τον θάνατο- συναντώνταν ειδικότερα σε ένα είδος κυττάρου: Φλεγμονώδη κύτταρα ονόματι νευρογλοιακά κύτταρα. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα κύτταρα αυτά αναπτύσσονται και βγάζουν μεγάλες προεκτάσεις για πολλές ώρες μετά τον θάνατο.

«Το ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα μεγαλώνουν μετά θάνατον δεν προκαλεί πολύ μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι είναι φλεγμονώδη και δουλειά τους είναι να καθαρίζουν τα πράγματα μετά από εγκεφαλικά τραύματα, όπως η στέρηση οξυγόνου ή το εγκεφαλικού» είπε ο Τζέφρι Λαμπ, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος νευρολογίας και αποκατάστασης στο UIC College of Medicine- και corresponding author στο συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο.

Το σημαντικό, τόνισε, είναι οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης: Οι περισσότερες έρευνες που χρησιμοποιούν δείγματα ιστού ανθρώπινου εγκεφάλου μετά θάνατον για την ανακάλυψη θεραπειών για διαταραχές όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και το Αλτσχάιμερ, δεν λαμβάνουν υπόψιν τη μεταθανάτια γονιδιακή έκφραση ή κυτταρική δραστηριότητα.

«Οι περισσότερες έρευνες υποθέτουν ότι τα πάντα στον εγκέφαλο σταματούν όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, μα αυτό δεν ισχύει» είπε ο Λεμπ. «Τα ευρήματά μας θα χρειαστούν για την ερμηνεία της έρευνας πάνω στους ιστούς του ανθρώπινου εγκεφάλου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!