Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Νέα μελέτη της σκοτεινής αμφισβητεί τον Αϊνστάιν
[Η Ναυτεμπορική]: Νέα μελέτη της σκοτεινής αμφισβητεί τον Αϊνστάιν

[Η Ναυτεμπορική]: Νέα μελέτη της σκοτεινής αμφισβητεί τον Αϊνστάιν

Ενα μέρος του νέου χάρτη της σκοτεινής ύλης

Οι επιστήμονες της μεγάλης διεθνούς κοινοπραξίας Μελέτης της Σκοτεινής Ενέργειας (Dark Energy Survey-DES) παρουσίασαν τον μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα «χάρτη» της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν, της αόρατης ύλης που εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 25% της συνολικής συμπαντικής ύλης, έναντι 5% της ορατής ύλης και 70% της σκοτεινής ενέργειας.

Ανάμεσα στα άλλα προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κατανομή της σκοτεινής ύλης φαίνεται να είναι τέτοια που, σύμφωνα με τουλάχιστον μερικούς επιστήμονες, δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες για την ορθότητα της γενικής θεωρίας σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Οι 400 ερευνητές από επτά χώρες χρησιμοποίησαν την κάμερα σκοτεινής ενέργειας. Πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες του κόσμου με ανάλυση 570 megapixel- που υπάρχει στο διαμέτρου τεσσάρων μέτρων τηλεσκόπιο «Βίκτορ Μπλάνκο» στη Χιλή. Οι ερευνητές εξέτασαν με τη βοήθεια συστήματος τεχνητής νοημοσύνης 226 εκατομμύρια γαλαξίες, αποκαλύπτοντας έτσι ένα κοσμικό «πάπλωμα», ένα πάτσγουορκ, με τεράστιες ολοσκότεινες κενές περιοχές πολύ χαμηλής πυκνότητας ύλης όπου η βαρύτητα μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά και πιο φωτεινές περιοχές στις οποίες είναι συγκεντρωμένη η σκοτεινή και η ορατή ύλη.

Η επίδραση

Η αφανής σκοτεινή ύλη -που ονομάστηκε έτσι ακριβώς επειδή είναι αόρατη- ασκεί επίδραση πάνω στην ορατή ύλη, παραμορφώνοντας το φως που φθάνει στη Γη από τα μακρινά άστρα και γαλαξίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!