Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Το NATO μελετά τις «επιλογές» του για να βοηθήσει την αντιτζιχαντιστική δύναμη G5 Σαχέλ (ΟΗΕ)
[Η Ναυτεμπορική]: Το NATO μελετά τις «επιλογές» του για να βοηθήσει την αντιτζιχαντιστική δύναμη G5 Σαχέλ (ΟΗΕ)

[Η Ναυτεμπορική]: Το NATO μελετά τις «επιλογές» του για να βοηθήσει την αντιτζιχαντιστική δύναμη G5 Σαχέλ (ΟΗΕ)

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού μελετά «το τρέχον διάστημα τις επιλογές του για να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στη G5 Σαχέλ», αφρικανική πολυεθνική αντιτζιχαντιστική δύναμη, αναφέρει πρόσφατη επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η υποστήριξη θα μπορούσε να προσφερθεί «μέσω της υπηρεσίας υποστήριξης και ανεφοδιασμού» του Οργανισμού και «το NATO θα κάνει δική του αποτίμηση, που θα αποσαφηνίσει τη μελλοντική εμπλοκή του στην περιφέρεια του Σαχέλ», προσέθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην επιστολή, που περιήλθε χθες Πέμπτη σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο κ. Γκουτέρες διαβεβαιώνει πως παραμένει «πεπεισμένος» πως χρειάζεται να δημιουργηθεί υπηρεσία του ΟΗΕ για την υποστήριξη της δύναμης G5 Σαχέλ (τη συγκροτούν περίπου 5.000 στρατιωτικοί που συνεισφέρουν το Μαλί, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο). Αυτή θα χρηματοδοτείται με υποχρεωτικές συνεισφορές των κρατών μελών.

«Αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση για να προσφερθεί διαρκής και προβλέψιμη υποστήριξη στην κοινή δύναμη», επιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στη χρηματοδότηση του Οργανισμού, αρνούνται μέχρι σήμερα να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη θέση, που ενστερνίζονται αντίθετα η Γαλλία και αφρικανικές χώρες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!