Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: NASA: Ναι, το ρόβερ της NASA εξερευνά μια αρχαία λίμνη
[Η Ναυτεμπορική]: NASA: Ναι, το ρόβερ της NASA εξερευνά μια αρχαία λίμνη

[Η Ναυτεμπορική]: NASA: Ναι, το ρόβερ της NASA εξερευνά μια αρχαία λίμνη

Στη φωτογραφία εικονίζεται το δεύτερο πέτρωμα που τρύπησε το ρόβερ για να συλλέξει δείγμα του πυρήνα του.

Tα τελευταία 24ωρα ο ρομποτικός εξερευνητής της αποστολής Perseverance της NASA στον Άρη κατάφερε να συλλέξει δύο δείγματα πετρωμάτων από την περιοχή την οποία εξερευνά. Τα δείγματα αυτά καθώς και άλλα που θα συλλέξει το προσεχές διάστημα θα επιστρέψουν στη Γη με επόμενες αποστολές για να μελετηθούν ενδελεχώς.

Όμως οι πρώτες παρατηρήσεις και μελέτες των δειγμάτων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι ο κρατήρας Jezero στον οποίο βρίσκεται το ρόβερ όχι μόνο ήταν κάποτε μια μεγάλη λίμνη αλλά το νερό βρισκόταν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως και εκατ. έτη γεγονός που όπως είναι ευνόητο αυξάνει τις πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA τα πρώτα πετρώματα από όπου ελήφθησαν τα δείγματα, είναι βασαλτικά στη σύνθεση τους και αποτελούν πιθανώς προϊόν ροών ηφαιστειακής λάβας του παρελθόντος. Η παρουσία αλάτων στα πετρώματα μαρτυρά ότι κάποτε ήταν εκτεθειμένα σε νερό. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η λίμνη είχε διάρκεια ζωής από μερικές δεκάδες χιλιάδες έτη ως μερικά εκατ. έτη χρονικό διάστημα ικανό να αναπτυχθούν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!